Съединението прави силата

На 26 юни се навърши една година от създаването на дясна платформа Мисъль. За този период ние постигнахме много и дадохме заявка за още повече.

Сега направихме следващата стъпка, необходима за популяризирането на десните идеи. Следвайки пътя на обединението като основен принцип на своята дейност, ние решихме да слеем Мисъль и Петте Кьошета в една платформа – Консерваторъ.

Мисъль беше създадена с една цел – да се бори с политическата коректност и културния марксизъм, като през това време не позволява на либерали и леви да овладяват дясното пространство. За последната една година този дебат е изведен на още по-предна позиция в публичността (включително благодарение на нашите скромни усилия), а лъжедесните либерали са принудени да отстъпват територията и етикетите.

Петте кьошета е създаден изначално като консервативен сайт. По време на протестите през 2013 около него гравитираха автори и читатели, които участваха в протеста срещу социалистите, но не можеха да споделят посланията на либералите, които бяха яхнали демонстрациите.

Ала всичко това не е достатъчно. Да бъдеш дисидент, отцепник, да бъдеш “контра”, да изобличаваш – това има граници.

Освен да рушиш е необходимо и да изграждаш.

Заради това, нашата нова цел е да изградим алтернатива. Алтернативен прочит, алтернативен светоглед, алтернативни решения. Алтернативата за нас се казва консерватизъм и ние си поставяме за цел да дефинираме какво значи българският консерватизъм през XXI век.

Консерваторъ ще бъде трибуната, от която тази дефиниция ще се чуе ясно и силно. Консерватор няма да загуби от разнообразието на гледните точки, нито ще прекрои широтата на общността, която Мисъль успя да създаде. Класически либерали и либертарианци остават поканени да пишат за редактираната от Михаил Кръстев рубрика “Либертарианецъ”

Консерваторъ обаче смята да дефинира себе си открито и да не позволява отвличането на консерватизма и превръщането му в нищо незначещ модерен етикет.

Затова ние казваме:

Българският консерватизъм е проевропейски и като такъв, той може да търси корените си от създаването на българската държава.

Българският консерватизъм е християнски и затова той обича именно християнското наследство на Европа – това са за него “европейските ценности”.

Българският консерватизъм е патриотичен – той вярва в правото на европейските нации да се управляват и да се съхраняват.

Българският консерватизъм вярва в трудолюбието и предприемчивостта на българите и добре познава горчивия опит на държавното стопанство.

Консерваторъ ви приканва да станете част от общността!

 

 

Споделете:
Николай Облаков
Николай Облаков

Създател на платформа “Консерваторъ”. Маркетинг мениджър в редица водещи български и чужди компании с над десет години опит. Колумнист и редактор в няколко български онлайн и печатни издания.