Връщането към нормалността се отлага

Австрия въведе отново локдаун (първоначално за неваксинирани, впоследствие тотален), а от 1 февруари догодина ваксинацията срещу ковид става задължителна. Междувременно 35 хиляди души протестираха във Виена срещу рестриктивните мерки.

Френската отвъдморска територия Гваделупа стана арена на размирици, които накараха президента Еманюел Макрон да изрази сериозни притеснения. “Трябва да обясняваме, обясняваме, обясняваме и убеждаваме, убеждаваме, убеждаваме, защото не трябва да си играем със здравето на хората, каза той.

Ексцесиите в Нидерландия предизвикаха гнева на премиера Марк Рюте, който ги определи като “чисто насилие” от “идиоти”.

Белгийският министър-председател Александер де Кро определи действията на част от протестиращите в Брюксел като “чисто престъпление”.

Чехия въведе “извънредно положение”, а властите обмислят задължителна ваксинация на населението над 60-годишна възраст.

Здравният министър на Германия Йенс Шпан заяви, че до няколко месеца повечето германци ще бъдат “ваксинирани, излекувани или мъртви”. Въвеждането на локдаун по подобие на Австрия е напълно възможно, а страната е все по-близо до налагане на задължителна ваксинация.

Здравните власти в Швейцария изразяват тревожност относно започналата “пета вълна” на пандемията от коронавирус в страната. Кристиан Алтхаус, епидемиолог от Университета в Берн, призова за локдаун, безплатни тестове и носене на маски на закрито, посочвайки, че неваксинираните нямат право “да вземат обществото за заложник”.

В Италия още преди месец се проведе конференция, озаглавена “От демокрация до диктатура – ролята на паметта”. Темата е свързана с управлението на премиера Марио Драги, което според участниците става все по-авторитарно, като упреците са свързани най-вече с ограничаване на правата и свободите покрай ковид пандемията.

Британският здравен министър Саджид Джавид потвърди първите два случая на заразени с най-новия ковид щам “Омикрон”, който се смята за най-опасната мутация до момента.

Общото между всички изброени държави е, че нивата на ваксинация срещу COVID-19, макар не навсякъде да са достигнали заветните 70%, са драстично по-високи, отколкото у нас. А в същото време гражданите им са подлагани на далеч по-сериозни ограничения.

От една страна, протестиращите срещу затягането на мерките имат основания. Нали идеята беше, че масовата ваксинация ще върне света (или поне тази част от него, която се ваксинира масово) към начина на живот преди март 2020 г.? А сега пак локдауни, пак ограничения, пак икономическа несигурност… Плюс заплахата от задължително ваксиниране.

От друга страна обаче трябва да се припомни един факт, който кой знае защо, се забравя. Няма пряка корелация между ваксинацията и локдауните.

Просто първото предпазва от тежко заболяване, включително с летален изход, а второто има за цел да ограничи интензитета на заразата. Ваксините не спират заразата и не предпазват от заразяване (макар че ваксинираният човек е по-малко вероятно да зарази другите в сравнение с неваксиниран). Ваксината подготвя организма да посрещне поредната вълна защитен и да се отърве без или с минимални поражения.

И тук е голямата отговорност на елитите – политици, експерти, учени. Те очевидно са се провалили в комуникацията с гражданите. Първо бяха обещанията, че ограниченията са за кратко. После се говореше как ваксините ще ни “върнат към нормалността”, без да се уточнява кога и как ще стане това. Сега много граждани се чувстват излъгани. И реагират емоционално, а както знаем, емоциите са лош съветник в трудна ситуация.

Налагането на локдаун при (сравнително) висок процент ваксинирани определено е лоша идея. След като ваксините помагат за леко и дори безсимптомно протичане на заболяването, повод за много сериозни притеснения не би трябвало да има. Високите нива на заразяване не са нещо страшно, след като мнозинството хора са защитени. В посочените държави смъртността от ковид през последните месеци е ниска (много по-ниска, отколкото в България). Да, неваксинираните са изложени на реална опасност, но след като властта държи на правата на хората и не смее да ги ваксинира принудително, нека тогава да им спази правото на самоубийство или поне на излагане на риск. (Тук не става дума за онези, които по медицински причини не е препоръчително да се ваксинират, но те явно трябва да се пазят още по-внимателно.)

Съществуват два основни типа обществено устройство, респективно държавно управление – атински и спартански. Ние, европейците, живеем в “атински” тип общества, където всяко по-значително (че и понякога незначително) решение се предшества от (широко) обществено обсъждане. Дълга полемика “за” и “против” един или друг ход. Приемането на първите рестрикции през март миналата година без възражения беше изключение, породено от всеобщия шок, но както е видно, не можем твърде дълго да изпълняваме безропотно.

В “спартанските” общества (понастоящем държавите от Източна и Югоизточна Азия) такива дебати няма. Решенията се спускат “отгоре” (от властта и от съответните експерти) и се изпълняват. Като е локдаун, е локдаун (включително със заваряване на входните врати). Като е ваксинация, е ваксинация (за всички). Няма шест-пет. Но там манталитетът е друг и практически няма база за сравнение.

Стигаме и до въпроса как случващото се в Западна и Централна Европа ще рефлектира върху България?

Ами, лошо ще рефлектира. Като начало, евентуални икономически сътресения в една или друга държава ще ни се отразят и на нас, макар и косвено. Просто защото това са наши основни пазари, на които изнасяме продукцията си.

Допълнително ще се ограничат пътуванията, най-вече за да се предпазим, доколкото е възможно, от новия щам. Но най-лошото е, че случващото се още повече ще демотивира българите да се ваксинират.

В убеждаването към ваксинация бяха допуснати много грешки, но може би най-голямата бе, че ваксинирането се представяше като “цивилизационен избор”. Да се ваксинираш е европейско, а да откажеш е балканско, “ганьовско”. Е, те ти булка Спасовден!

А “петата вълна”, която сега върлува из Европа, у нас се очаква след Нова година…


Оригинална публикация

Споделете:
Димитър Петров
Димитър Петров

Димитър Петров е магистър по Социология от СУ "Св. Климент Охридски" и Магистър по Tourism Destination Management от NHTV Breda University of Apllied Sciences, Холандия. Член на Контролния съвет на Младежки консервативен клуб. Секретар е на "Един завет" - клуб на потомците на офицерския корпус на Царство България.