Събитията през 2019 г.

2019 г. се очертава като изключително пъстра откъм политически събития. Очакват ни евроизбори, процесът по Брекзит трябва да бъде окончателно завършен, а в редица европейски държави ще има и парламентарни или президентски избори. На родната политическа сцена предстоят местни избори и избор на главен прокурор.

Преговорите по Брекзит разклатиха сериозно правителството на английските консерватори през 2018 г, като се стигна дори до оставките на външния министър Борис Джонсън и на главния преговарящ по излизането от Европейския съюз Дейвид Дейвис. В заключителната си реч Джонсън заяви, че не е късно Брекзит да бъде спасен и да бъде избегнат „планът Чекърс“, който според него би оставил Великобритания в политическо лимбо. За алтернатива на този план се смятат целите, заложени в речта на Тереза Мей в Ланкастър Хаус. Според него Обединеното кралство не бива да се затваря в себе си, а дори напротив, ще остане отворено към ЕС и останалия свят за търговия и повече свобода при движение на хора и капитали, но същевременно ще се гарантира независимост от институциите на ЕС.

Брекзит ще се отрази и на предстоящите евроизбори, където групата на Европейските консерватори и реформатори ще загуби великобританските си депутати. От друга страна, разломът по оста консервативно-либерално в Европейската народна партия (ЕНП) е все по-видим и не е изключено да станем свидетели на отцепване на нейни части. Очаква се в резултат на консервативната вълна в Европа позиции да загубят Партията на европейските социалисти и либералното крило на ЕНП. По време на евроизборите председател на Съвета на Европейския съюз ще бъде северната ни съседка Румъния, а през втората половина на 2019 г. щафетата ще поеме Финландия.

У нас пък евроизборите ще са добър лакмус за електоралните нагласи към основните политически сили. Социологическите проучвания сочат, че ГЕРБ ще останат първа сила, макар и с по-малка преднина пред БСП. По-интересно обаче ще е дали по-малките ДПС и Обединени патриоти ще успеят да вкарат повече от един евродепутат, а в случая с патриотите и дали изобщо ще се явят като коалиция на евроизборите. Към момента няма изгледи друга политическа формация да събере нужните малко под 6% за вкарване на евродепутат. Паралелно на това изтича мандатът на главния прокурор Сотир Цацаров. Като една от фигурите в страната с най-голяма власт, се очаква да има сериозни дебати около назначението на негов наследник. Засега фаворити за позицията са председателят на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество Пламен Георгиев и заместник главният прокурор и главен разследващ по делото за източване на Корпоративна търговска банка Иван Гешев.

В редица европейски страни ще има избори – президентски в Румъния, Хърватска, Словакия, Украйна, Македония, Финландия и Литва, както и парламентарни в Молдова, Естония, Финландия, Дания, Португалия, Гърция и Украйна. В заключение можем да кажем, че ни чака изключително интересна политическа 2019 г.

 


 

Тази статия е част от “Годишникъ” за 2018 година. Ако не сте получили печатно издание, можете да свалите напълно безплатно пълната дигиталната версия тук

 


 

Споделете:
Боян Златанов
Боян Златанов

Старши програмист в българска софтуерна компания. Завършил икономическа социология в Университет за национално и световно стопанство.