fbpx

„Консерваторъ“ е независима платформа за всички дясно мислещи хора в България в истинския смисъл на тази дума.

Ние вярваме, че подобна платформа е необходима, защото друга подобна в българското обществено пространство не съществува.

Ние сме единствените, които предлагат алтернативна гледна точка към събитията и тенденциите от България и света.

Бърза Навигация:

Редактори

Николай Облаков

Николай Облаков

Главен редактор

Създател на дясната платформа „Консерваторъ“. Маркетинг мениджър в редица водещи български и чужди компании с над десет години опит. Интересува се и пише активно за политика, маркетинг и технологии.

Михаил Кръстев

Михаил Кръстев

Редактор на "Либертарианецъ"

Михаил Кръстев е журналист с над десет години стаж в български медии. Интересува се от българска и международна политика, както и от разследваща журналистика. Работи като редактор в Телевизия Европа.

Никола Бушняков

Никола Бушняков

Редактор

Възпитаник на Нов български университет, специалности “Публична администрация” и “Европейско управление”. Специализирал “IT мениджмънт” във Флорида, САЩ. Ръководител на екип във водеща международна технологична компания.
Боян Златанов

Боян Златанов

Технически Редактор

Старши програмист в българска софтуерна компания. Завършил икономическа социология в Университет за национално и световно стопанство. 

Редакционна колегия

Емил Вълков

Емил Вълков

редакционен съвет

Политически анализатор, член на Младежкия консервативен клуб. Мениджър в сферата на ентъртейнмънт индустрията, участвал в екипа създал най-големия фестивал в историята на България. Вярва, че плодовете на Европейската цивилизация са най-ценното ни достижение.

Теодор Димокенчев

Теодор Димокенчев

редакционен съвет

Старши мениджър в международна технологична компания. Магистър по право. Следва магистратура "Стопанско управление". Сертифициран експерт по предотвратяване изпирането на пари и финансирането на тероризма. Сертифициран "Financial Intelligence Specialist".

Тома Петров

Тома Петров

редакционен съвет

Публицист и християнски апологет с фокус на интересите си върху археологията на Светите земи, патристика и византийското културно наследство. Интересува се също от геополитика и международни отношения. Преводач и автор на текстове с научно-популярна насоченост.

Симеон Попов

Симеон Попов

редакционен съвет

Завършил Софийския университет, специализирал в Тюбингенския университет и Американския университет в Прищина. Специалист по Балканска история и политика, председател на Младежкия консервативен клуб (2013-2015). Стипендиант на фондация „Конрад Аденауер”, член на клуба на наследниците на царския офицерски корпус „Един завет”. Един от създателите на „София помни“.

Виктория Георгиева

Виктория Георгиева

редакционен съвет

Виктория Георгиева е изучавала журналистика, а в момента и „Религията в Европа“ в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Член на Студентския съвет към СУ, работи като специалист маркетинг и реклама във водеща българска компания.

Колумнисти

Никола Филипов

Никола Филипов

колумнист

Завършил „Управление на Инвестиции“ в Университета в Рединг, специализира „Бизнес Анализ и Оценка“ в Лондонския Университет за Икономика и Социални Науки (LSE) и „Финанси“ в УНСС. В момента Никола заема позицията на управляващ партньор на „Innovo Investment Management“. 

Георги Заяков

Георги Заяков

гост-автор

Възпитаник на 91-ва НЕГ "Професор Константин Гълъбов". Завършил с отличие магистратура по Бизнес Администрация в Хумболтовия университет в Берлин. Владее немски, английски и френски. Освен от икономика се интересува и от история.

Даниел Стоилов

Даниел Стоилов

колумнист

Следва право в Софийски университет. Интересува се от история, политика и международни отношения.

Кристиян Шкварек

Кристиян Шкварек

колумнист

Следва “История” в Ковънтри, Англия, както и “Европеистика и политика” в Католическият университет в Льовен, Белгия. Завръща се в България и става политически анализатор, автор на статии в редица издания, публичен говорител на Европейските Консерватори и Реформисти (ЕКР).

Димитър Петров

Димитър Петров

КОЛУМНИСТ

Димитър Петров е магистър по Социология от СУ „Св. Климент Охридски“ и Магистър по Tourism Destination Management от NHTV Breda University of Apllied Sciences, Холандия. Член на Контролния съвет на Младежки консервативен клуб. Секретар е на „Един завет“ – клуб на потомците на офицерския корпус на Царство България.

Светослав Александров

Светослав Александров

колумнист

Светослав Александров е доктор в областта на физиологията на растенията, администратор на уебсайта за космонавтика КОСМОС БГ, автор на научно-популярните книги “Космическа колонизация – неосъществената мечта”, „Аз, виртуалният астронавт“ и художествената “Сред пясъците на Саркания”, доброволец на Български християнски студентски съюз (БХСС). В свободното си време обича да чете книги и да се занимава с християнска апологетика. Женен с едно дете.

Борис Станимиров

Борис Станимиров

КОЛУМНИСТ

От 2000 до 2004 г. зам. председател на Европейските млади консерватори (EYC) под патронажа на Маргарет Тачър. Председател на клуб на потомците на офицерския корпус на Царство България „Един завет“ към Съюза на възпитаниците на Военното на Н.В. училище. Член на УС на Българската генеалогична федерация. бивш народен представител, зам-председател на комисията по външна политика в 43-то Народно Събрание, член на комисията за българите в чужбина.

Спас Станоев

Спас Станоев

колумнист

Завършил бакалавър Публична администрация и магистър Управление на човешки ресурси в Софийския университет “ Св. Климент Охридски“. В момента работи в “ Напоителни системи“ ЕАД към Министерство на земеделието.

Мария Николова

Мария Николова

колумнист

Магистър по Финанси и Европейска публична администрация. Автор в няколко сайта, включително Петте Кьошета и Консерваторъ. Убедена е, че Европейският съюз има бъдеще и то включва България, която знае своите интереси

Мартин Табаков

Мартин Табаков

колумнист

Мартин Табаков е председател на Института за дясна политика. Бивш съветник към Политическия кабинет на министъра на външните работи Даниел Митов.

Лъчезар Томов

Лъчезар Томов

КОЛУМНИСТ

Лъчезар П. Томов, доктор, главен асистент в НБУ-София (департамент Информатика), работи в софтуерната индустрия от 2008-а г., участвува в проекти на ЦАУР (център за анализ и управление на рисковете) като математик и програмист

Иван Стамболов

Иван Стамболов

КОЛУМНИСТ

До 1994 г. е хоноруван сценарист и продуцент в Националната телевизия, Националното радио и Дарик Радио. През 1994 г. основава собствена компания и се заема с консултантски бизнес, с който се занимава и до днес предимно в областта на медиите и политическото позициониране. През последните години поддържа собствени публицистични рубрики в печатни и интернет издания. Автор е на книгите „Безобразна поезия“ (пародия); „Додекамерон“ (12 новели), романите „Янаки Богомил. Загадката на иконата и слънчевия диск“ и „Янаки Богомил 2. Седем смъртни гряха“; сборниците публицистика „Дзен и изкуството да си обършеш гъза“, „Картаген трябва да бъде разрушен“ и „Тънкият гласец на здравия разум“; систематичното ръководство „Технология и философия на творческото писне“. Бил е колумнист във вестниците „Пари“ и „Сега“, сп. „Економист“ и сайтовете „Уеб кафе“ и „Топ новини“, а понастоящем – във в. „Труд“ и „Нюз БГ“. Автор е на един от най-популярните български блогове Sulla.bg, носител на големите награди на Българската WEB асоциация и Фондация „БГ Сайт”. Член на Обществения съвет на БНТ и на Творческия съвет към Дирекция “Култура” на Столична община.
Владислав Апостолов

Владислав Апостолов

Колумнист

Завършил е журналистика в Софийския Университет. Работил е за редица медии, включително вестник „Труд“, ТопНовини и WebCafe

Димитър Вучев

Димитър Вучев

Колумнист

Бакалавър по „Политическа икономия“ в Университета за национално и световно стопанство и магистър по „Финанси“ от Висшето училище по застраховане и финанси. В момента работи по докторска дисертация в сферата на икономическата философия. Има над 10-годишен медиен опит в телевизии, печатни и електронни издания. Автор е на предаването по ТВ Европа Business Daily. Общински съветник в Столична община и председател на Надзорния съвет на Столичния общински гаранционен фонда

Кристиан Анадолиев

Кристиан Анадолиев

КОЛУМНИСТ

Завършил бакалавър Международно и европейско право в Сорбоната (Франция), в момента следва магистратура Международно търговско право. Отвъд юридическите науки и търговията, проявява дълбок интерес и към политика и философия.

Гост-Автори

Борислав Боев

Борислав Боев

гост-автор

Завършва бакалавърската си степен по „Икономика на индустрията“ в Стопанска академия „Д.А. Ценов“ – гр. Свищов през 2015 г, а от 2016 г. е магистър по „Индустриален мениджмънт“. От 2018 г. е докторант към катедра „Индустриален бизнес и предприемачество“ в Стопанска академия „Д.А. Ценов“ – гр. Свищов. Интересите му са в сферата на енергетиката, индустриалната икономика, международните отношения и икономическата дипломация.

Калоян Буковски

Калоян Буковски

гост-автор

Калоян Буковски е старши анализатор във Великобритания, работещ по прогнозни модели и оценка на кредитен риск във финансовия сектор. Завършил е приложна математика и математически оптимизации в Университета в Единбург, участвал в обществени проекти и каузи. Създател е на културната платформа “Българи от ново време”, насочена към сънародници във Великобритания.
Венци Мицов

Венци Мицов

гост-автор

Завършил Националната музикална академия “Проф. Панчо Владигеров” със специалност „Композиция“ и „Музикална педагогика“ в ЮЗУ „Неофит Рилски“.
Той е композитор, писател , телевизионен сценарист. От месец октомври 2015 година е Общински съветник в Столичен общински съвет , заместник – председател на комисията по етика, граждански права, молби и жалби.

Димитър Ганев

Димитър Ганев

гост-автор

Димитър Ганев е роден във Варна през 1986 г. Завършва френската езикова гимназия в родния си град. Продължава обучението си като бакалавър и магистър със специалност „Политология“ в СУ „Св. Климент Охридски“. Доктор е по политология. Темата на дисертацията му е: „Политически и институционални фактори при изготвянето и приемането на българската конституция от 1991 г.“ Съосновател е на изследователски център „Тренд“.

Татяна Иванова

Татяна Иванова

гост-автор

Завършила испанска филология в СУ. От 2017 г. е доктор по испански – с тема на дисертацията  „Феминизация на испанския език в обществено-политическата реч“.  От 2008 г. преподавам политически и практически испански в УНСС.

Георги Ангелов

Георги Ангелов

гост-автор

Доктор Георги Ангелов е завършил медицина в Медицински Университет – София. От дипломирането си до момента работи към отделението по анестезиология и интензивни грижи към клиника по кардиохирургия в „Аджибадем Сити Клиник Токуда болница“. Извън тесния професионален профил интересите му са в областта на етичните и легални проблеми в медицината.

Георги Драганов

Георги Драганов

гост-автор

Завършил Националната гимназия за древни езици и култура „Константин Кирил Философ“ и Международни отношения в Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Работил като учител и журналист, в момента работи в съвсем друга сфера. Политически се определя като либертарианец. Никога не е членувал в партии, но се интересува активно от гражданското общество.

Георги Харизанов

Георги Харизанов

гост-автор

Георги Харизанов е съосновател и изпълнителен директор на Институт за Дясна Политика. Завършил е Датски колеж и има средно образование със специалност „Журналистика“. Автор е на десетки публикации във водещите издания за политика в България. Създател и първи водещ на предаването „Имате думата“. Издател на научното списание “Conservative Quarterly”. Издател на сайта за новини и анализи от света на рекламата “Best Brands News” и на месечното издание “Best Brands News”. Управлява заедно със съпругата си семейните компании Best Brands и Citron Bulgaria.

Данаил Брезов

Данаил Брезов

гост-автор

Данаил Брезов е бакалавър по физика и доктор по математика – към момента доцент в УАСГ. Други упражнявани професии: музика, журналистика и разработка на софтуер. Проявява силен интерес към икономиката и историята на XX век. Безпартиен, но с десни убеждения – почитател на фактите и здравия разум

Боян Рашев

Боян Рашев

гост-автор

Боян Рашев e един от водещите експерти по управление на околната среда в България. Управляващ партньор в denkstatt – консултантска компания, която помага на бизнеса да управлява въздействието си върху природния и социалния капитал.
Има бакалавърска и магистърска степен по „Управление на околната среда и ресурсите“ от Бранденбургския технически университет в Котбус, Германия. Учил също в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Университета за природни науки и науки за живота във Виена и Централния университет на Венецуела в Каракас. 

Тихомир Ценов

Тихомир Ценов

гост-автор

Завършва Националната гимназия за древни езици и култури и специалност ‘’История’’ в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. В момента следва право в Югозападен университет ‘’Неофит Рилски’’.

Любомир Талев

Любомир Талев

гост-автор

Любомир Талев е възпитаник на Националната Гимназия за Древни Езици и Култури, профил история. Магистър по право на Софийски Университет и по конкурентно право на City University London. Има специализация по право на САЩ в George Washington University. Доктор в катедра Конституционно право на СУ.

Димитър Къцарков

Димитър Къцарков

гост-автор

Димитър Къцарков e хебраист и магистър по международно право от СУ „Св. Климент Охридски“. Специализирал в университета в Хайфа, Израел по Международна сигурност и Йерусалим, Израел в програмата им по политически науки със специализация. Работил е в посолството на Израел в България, Министерство на външните работи и и Израелския център за наука и култура в България, фондация „Orient Occident” по програма на Съвета за човешки права на ООН в Рабат. В момента работи като търговски представител и бизнес разузнавач за Близкия Изток и Африка на голяма международна фирма в сферата на киберсигурността.

Никола Генов

Никола Генов

гост-автор

Никола Генов е възпитаник на Софийска Математическа гимназия „Паисий Хилендарски“, бакалавър по „Икономика и политология“ от Университета в Есекс, Великобритания, както и магистър по „Европейски науки“ от Католическия университет в Льовен, Белгия. Стажувал е в Европейския парламент, в момента- бизнес консултант във водеща компания и член на УС на Тръст „Синя България“.

Лъчезар Тошев

Лъчезар Тошев

гост-автор

Български политик и народен представител от Съюза на демократичните сили (СДС) в 36-то, 37-то, 38-то 39-то, 40-то и 41-то Народно събрание. Завършва специалност „Молекулярна биология“ в Софийския университет, бивш зам.председател на ПАСЕ.

Петър Неделев

Петър Неделев

гост-автор

Петър Неделев е студент по Компютърни науки в Англия. Редактор в екипа на страницата „Да си върнемъ стария правописъ“. Проявява интерес към областта на езикознанието и историята.

Петър Николов

Петър Николов

гост-автор

В някои кръгове е известен и като Петър Николов-Зиков. Бакалавър по Политология, магистър по Политически мениджмънт и доктор по История. Преподавател в Нов Български Университет, Автор на книгите „Раждането на българския консерватизъм“, „Династията на Срацимировци“,„Истинската история на Видинското княжество“ и съавтор на „Политическият консерватизъм“. Заместник-министър на образованието.

Теодор Караколев

Теодор Караколев

гост-автор

Журналист и изследовател на историята на българската архитектура. Пише и участва в онлайн, печатни и радио медии на теми, свързани с културата, културното наследство и история на изкуството. Съ-председател на фондация „Български архитектурен модернизъм“, която проучва и популяризира архитектурата в България между двете световни войни.

Адриан Николов

Адриан Николов

гост-автор

Адриан Николов е икономически анализатор в Института за пазарна икономика (ИПИ). Преди това е бил международен репортер в dnevnik.bg, анализатор за Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП), член на първите два изпълнителни борда на Българското либертарианско общество (БЛО), както и преводач на свободна практика. Завършил е магистратура по сравнителна политология в университета в Тарту, Естония

Ангел Джамбазки

Ангел Джамбазки

гост-автор

Магистър по право на Юридически факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Член на ВМРО от 1994 г., към момента заместник-председател на ПП „ВМРО-Българско национално движение“. В периода 2009-2014 е два мандата общински съветник в Софийски Общински Съвет. На 25 май 2014г. избран за член на Европейския парламент от Р България от квотата на ВМРО.

Симеон Георгиев

Симеон Георгиев

гост-автор

Завършва Биотехнологии в Софийски университет Св. Климент Охридски“. Последните тринадесет години работи в сферата на клиничните изпитвания по проекти на най-големите международни договорни изследователски организации, фармацевтични и биотек компании, започвайки с поддръжка на софтуер за събиране на клинични данни, след това на позиции сътрудник клинични изпитвания на регулярна и свободна практика, проджект мениджър, клиничен директор за източна Европа. В момента е мениджър за България на международна договорна изследователска организация. Има интереси в областите медицина, история, асторономия, философия, физика.
Антон Койчев

Антон Койчев

гост-автор

Д-р.  д.м.н. Антон Койчев е роден на 27 ноември 1965г.  През 1991г. завършва медицина в Медицински университет – град София. Член е на Съюза на демократичните сили от 1998г. Общински съветник в СОС от 2015г. От януари 2017 г. е председател на СДС-София. На 21 юни 2017г. е избран за член на НИС на СДС от София – град.

Богдан Ланджев

Богдан Ланджев

гост-автор

Завършил магистратура по „Право“ в УНСС. Хоноруван асистент и докторант в същия университет.

Сергей Петров - Араджиони

Сергей Петров - Араджиони

гост-автор

Сергей Петров завършва специалност политология във „Великотърновски университет Св.Св. Кирил и Методий“. След това изучава „Международна политика и сигурност“ във Варненски свободен университет „Черноризец Храбър”. Председател на Младежка асоциация по политически науки и председател на Клуб по политически науки – Варна.

Алекс Петров

Алекс Петров

гост-автор

Гимназист в националната гимназия за древни езици и култури „Свети Константин – Кирил Философ“. Член  на клуб ООН към гимназията и  доброволец в БЧК
Даниел Киряков

Даниел Киряков

гост-автор

Даниел Киряков има над 10-годишен опит в областта на корпоративните комуникации и социалната отговорност. Работил е в компаниите-собственици на ТЕЦ „Марица-изток 3“ – италианската Enel и базираната в САЩ ContourGlobal, както и в Българска минно-геоложка камара. Сред професионалните му интереси включват са взаимодействие със заинтересованите страни, устойчивото развитие и анализ на обществено-икономически процеси.

Емил Георгиев

Емил Георгиев

гост-автор

Емил А. Георгиев е адвокат и университетски преподавател по интелектуална собственост. Активист за гражданска, обществена и политическа промяна чрез истинска, дълбочинна и обхватна реформа в правосъдието. Застъпник е за цифрови права, свободен интернет и софтуер с отворен код.  Член е също на Инициатива „Правосъдие за всеки“, на Инициативния комитет за адвокатска реформа „ИКАР“, както и на сдружение „Либерални идеи за България и Европа“.

Христо Миладинов

Христо Миладинов

гост-автор

Завършил бакалавър „Политология“ и учи магистър „Средновековна История“ в Софийския университет “ Св. Климент Охридски“. Работи в топ международната фирма за статистика на retail продажби. Интересува се от онлайн субкултурите на крайно-десните и крайно-левите идеологии

Владимир Чешмеджиев

Владимир Чешмеджиев

гост-автор

Владимир Чешмеджиев започва гимназиалното си образование в Европейското училище в Брюксел, като по време на престоя си задълбочава своите интереси в областта на българската история и осъзнава значението на националната общност. Завършва Първа английска езикова гимназия в София. Основател и ръководител на благотворителната организация Клуб „Родолюбие и отечествознание“. Студент по право в Софийски университет „Св. Климент Охридски“ от 2019 година.
Диляна Калугерова

Диляна Калугерова

гост-автор

По образование политолог с магистърска степен „Европейско управление“ от Нов Български Университет, по професия търговец с над 12 г. опит. Участник в Младежки екип Европа към Председателството на ЕК в България, член на Младежки клуб към Института за икономическа политика и съучредител на Сдружение „Ти водиш“.
Кузман Илиев

Кузман Илиев

гост-автор

Икономически и политически анализатор, докторант по финанси, водещ на “Плюс-Минус” по Нова, основател на продуцентска къща Кадре
Любомир Канов

Любомир Канов

гост-автор

Любомир Канов е български психиатър и писател. Живее и работи в Ню Йорк. Пише разкази. Негови творби са превеждани на английски, немски и чешки.

Петко Дурмана

Петко Дурмана

гост-автор

Петко Дурмана е завършил СХУ за промишлени форми „Академик Дечко Узунов“ в Казанлък и Националната художествена академия, специалност Скулптура. Работи в областта на инсталацията, скулптурата и фотографията чрез съчетаване на технология и съвременно изкуство. Първият български художник, който прави изцяло създадено за интернет изкуство (net.art) и използва в творбите си добавена реалност. Той е и първият български художник, който използва в произведенията си различни приложения на инфрачервено излъчване и създава инфрачервена фотография.
Неда Узунколева

Неда Узунколева

гост-автор

Неда Узунколева учи журналистика в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Завършила е английска гимназия и винаги е имала силен интерес към киното и литературата. Поддържа собствен сайт на културна тематика: nuzunkoleva.com

Огнян Минчев

Огнян Минчев

гост-автор

Огнян Димитров Минчев е български политолог, доктор на социологическите науки.

Иван Глушков

Иван Глушков

гост-автор

Иван Глушков е бакалавър по специалност „Международни отношения“ в Софийския университет. Следва магистратура „Глобални учения“в Гьотеборгския университет с акцент върху развитието на глобалната икономика, предизвикателствата на миграцията и социално-икономическите й измерения, изследвайки десни перспективи за разрешаването на обществено значими проблеми. .

Теодора Духовникова

Теодора Духовникова

гост-автор

Теодора Духовникова завършва Класическата гимназия в София, а след това специалност актьорско майсторство за драматичен театър. Най-известните ѝ роли в театъра са в „Развратникът“, „Любовни булеварди“, „Полковникът и птиците“, „Просяшка опера“, „Ръкомахане в Спокан“, „Идеалният мъж“ , „Прoцесът срещу богомилите“ , „Лисичета“
Участва в редица филми като „Дъвка за балончета“, „Вездесъщият“, „Дървото на живота“, „Под прикритие“ както и е гласът на „Сляпата вайша“

Владимир Сиркаров

Владимир Сиркаров

гост-автор

Икономист и финансов журналист. Съавтор и водещ на телевизионното предаването за икономика и политика „Плюс-Минус“ по НОВА телевизия. Икономически експерт в Институт за дясна политика. Дългогодишен водещ на авторското финансово шоу Boom & Bust по Bloomberg TV Bulgaria. Завършва бакалавърска програма Финанси и магистърска програма Финансови пазари в Нов български университет. В момента е докторант в Стопанска академия „Димитър А. Ценов“, Катедра Финанси и Кредит.

Любомир Милчев

Любомир Милчев

гост-автор

Любомир Милчев – Денди е български писател, водещ и участник в телевизионни предвания. Завършил е специалностите Българска филология и Културология в СУ ”Свети Климент Охридски” през 1988 г. По време на доктората си специализира в университетите на град Хайделберг и град Бохум, Германия. Превежда “Кант и проблемът на метафизиката” на Мартин Хайдегер. В последните две години на доктората си е главен редактор на културно – информационния справочник за София “Градът”. Автор на редица книги, сред които „Проглеждането на гледката“, „Далматинецът Марципан“, „Комедиантите“,“Светлописи“ и „София Енигма – Стигма“.

Кирил Георгиeв

Кирил Георгиeв

гост-автор

Кирил Георгиeв e на 31 г, завършил бакалавър и магистър по туризъм в Икономически университет Варна.Работи като мениджър договаряне в туроператорска фирма с партньори от Израел, Великобртания, Швеция, Норвегия, Финландия и Румъния. Занимава се с подбор и договаряне на хотелски продукти, както и маркетингово подпомагане в реализацията на продажбите.

Ралица Бисерова

Ралица Бисерова

гост-автор

Ралица Бисерова е дигитален предприемач, и студент по Право в Софийски Университет „Св. Климент Охридски“
Димитър Папукчиев

Димитър Папукчиев

гост-автор

Има две висши образования – „Финанси“ и“ Управление на европейски проекти“ . Също така има дългогодишен стаж в частния и публичния сектор като от 2008. до 2010 е работил като разследващ банкови измами в „ОББ“ АД, от 2010 до 2014г. е работил като мениджър бизнес клиенти в „Уникредит Булбанк“ АД, а от 2015г. до сега работи за публичния сектор като експерт международни отношения . През 2015г. спечелва първо място на международния конкурс “China Unlimited”, където се състезават над 1000 участника от цяла Европа.

Тина Иванова

Тина Иванова

ГОСТ-АВТОР

Завършила ПМГ „Атанас Радев“, изучава „Българска филология“ в СУ „Свети Климент Охридски“, където работи по проекти, свързани с езикознанието и литературата. В последните 5 години активно се занимава с комуникации, социални мрежи и хуманитарна дейност. Участва в анализи на политическа и журналистическа реч

Калоян Стайков

Калоян Стайков

гост-автор

Калоян Стайков е икономист в Института за пазарна икономика. Работил е като икономист в Центъра за икономическо развитие.
Част от авторския колектив, подготвил книгата „Анатомия на кризата”, „Плосък данък в България: предистория, въвеждане и резултати”.  Магистър по Икономика и управление в енергетиката, инфраструктурата и комуналните услуги и притежава бакалавърска степен по международна икономика и бизнес със специализация финанси от Амстердамския университет, Холандия. Член е на Българската макроикономическа асоциация.

Георги Гуцев

Георги Гуцев

гост-автор

Има бакалавърска степен по Китаистика от СУ, както и семестриално завършена магистратура по Английска филология, пак от СУ. Работи като преводач на свободна практика и хоноруван преподавател, както и в частния сектор. Интересите му са в сферата на езикознанието, психологията и политическата философия.

Христослав Ангелов

Христослав Ангелов

гост-автор

Политически имигрант от 1989 година. Живее в САЩ от 1991 година.
Работи като икономист в Администрацията по Социално Осигуряване на САЩ и като преподавател на хонорар по икономика във Вашингтонския Адвентистки Университет. Бивш служител на Борда на Губернаторите на Федералния Резерв, финансвата агенция Фреди Мак и Министерството на Труда на САЩ. Експерт е в областта на сравнителните икономически системи и ислямското банкиране.

Десислава Петкова

Десислава Петкова

ГОСТ-АВТОР

Завършва 157 ГИЧЕ „Сесар Вайехо“ в София. През 2019г. започва да учи специалност „Международни отношения“ в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Интересите ѝ са в областта на литературата, историята и философията. Активно взима участие в младежки събития на историческа и политическа тематика.

Мирослав Ризински

Мирослав Ризински

гост-автор

Заместник-председател на Български културен клуб – Скопие. Главен редактор на Татковина (tatkovina.info).

Ирена Тодорова

Ирена Тодорова

гост-автор

Ирена Тодорова е български политолог и университетски преподавател. От 2014 до 2016 г. е съветник в политическия кабинет на министъра на образованието и науката Тодор Танев, а от 2016 до 2017 г. – на министъра на външните работи Даниел Митов. През май 2018 г. е избрана за изпълнителен директор на Регионален център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО.

Иван Сотиров

Иван Сотиров

гост-автор

Инженер и политик от СДС, бивш заместник-председател на партията. Народен представител от парламентарната група на СДС в 37-то Народно събрание и от парламентарната група на ОДС в 40-то Народно събрание.

Иван Цолов

Иван Цолов

гост-автор

Образование: Университета по Архитектура, Строителство и Геодезия в гр. София, магистърска степен със специалност „Транспортно строителство“. По настоящем живее в Полша.

Недко Трошанов

Недко Трошанов

гост-автор

Инженер-хидрогеолог с 37-годишен професионален опит в областта на проучването, количественото и качественото характеризиране, численото моделиране и управлението на подземните водни ресурси в България, EC и Съединените щати. В рамките на задълженията си като хидрогеолог в областта на опазването на подземните води от замърсяване, той е запознат и с технологиите на проучване и добива на неконвенционален газ в Съединените щати.

Катя Крънчева

Катя Крънчева

гост-автор

Катя Крънчева е управител на Счетоводна кантора К и К – дългогодишен партньор на редица малки и средни български и чужди фирми и създател на сайта КиК Инфо – платформа за данъци и счетоводство*. Кантората е член на Integra International, международна счетоводна организация с покритие в над 50 държави, с над 170 представителни офиса по света, а в България е член на Асоциацията на счетоводителите и счетоводните предприятия.

Красен Станчев

Красен Станчев

гост-автор

Красен Стефанов Станчев е български икономист, съосновател и директор на Института за пазарна икономика.

Кирил Илиев

Кирил Илиев

гост-автор

Кирил Илиев е завършил Националната хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ (Бившата Солунска гимназия). Магистър по история от Нов Български Университет. Изследователските му интереси са свързани с нова и най-нова история. Религия и сигурност

Петър Порумбачанов

Петър Порумбачанов

гост-автор

Петър Порумбачанов е председател на Асоциация за домашно образование от самото ѝ учредяване през 2010 година. От 2005 година, той, заедно с екип от съмишленици, работи за плурализъм и свобода в образованието. Петър е баща на 4 деца, които заедно със съпругата си обучава в дома.

Константин Туманов

Константин Туманов

гост-автор

Завършил Националната природо-математическа гимназия „Алад. Л. Чакалов“ с профил биология и химия, но се насочва към философията. През 2015 г. печели лауреатско място на Международната олимпиада по философия в Естония, след успешно преминаване на национален кръг. В момента е втора година студент в Кингс колидж Лондон със специалност „Философия, политика и икономика“.

Лъчезар Богданов

Лъчезар Богданов

гост-автор

Лъчезар Богданов е управляващ партньор в Industry Watch. Завършил е Университет за национално и световно стопанство.

Любослава Русева

Любослава Русева

гост-автор

Любослава Русева е политически анализатор и публицист. През годините е работила във в. „Новинар“, в. „Дневник“ като колумнист и политически наблюдател, зам.- главен редактор на сп. „Тема“, коментатор във в. „Гласове“. Понастоящем е анализатор в сайта „Редута“ и главен редактор на издателство „Прозорец“.

Григор Йовов

Григор Йовов

гост-автор

Завършил „Маркетинг“ в УНСС. Сертифициран рекламен експерт с над 10 години опит в България и чужбина. Управител на агенция за реклама и маркетинг. Създател на курсове в световната платформа Udemy със студенти от 150 държави от цял свят. Интересите му са в областта на православното християнство, бизнеса, рекламата и социалните отношения.

Драгомир Младенов

Драгомир Младенов

гост-автор

Драгомир Младенов е завършил „История и геополитика на Балканите“ в СУ “ Св. Климент Охридски“. Търговски мениджър във фирма за текстил. Член е Младежки консервативен клуб. Интересите му са в сферата на геополитика, Балканите, християнството и частния бизнес.

Николай Василев

Николай Василев

гост-автор

Член на ръководството на БЗНС, бивш съветник на министъра на отбраната на Р България. Потомък на Екатерина Симидчиева, българска учителка родена в Скопие, деец на ВМОРО и борец за църковна независимост в Македония

Николай Козарски

Николай Козарски

гост-автор

Николай Козарски е завършил право в Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. В момента се занимава с B2B търговия в българска компания

Виктор Димчев

Виктор Димчев

гост-автор

Възпитаник на Класическата гимназия, магистър по история от Софийския университет, журналист, фотограф, сценарист и продуцент, автор на множество документални филми и клипове, посветени на България и красивите места из страната. Владее няколко езика, има интереси в сферата на държавата и правото, активен участник в обществения живот и протестните движения в България от много години. Свири на пиано, разведен, демократ.

Николай Ценков

Николай Ценков

гост-автор

Николай Ценков е юрист и бивш председател на Съвета на директорите на Национална компания „Индустриални зони”. Има консултантски опит в сферата на инвестиции, обществени поръчки и проектно финансиране. Член е на Института за дясна политика

Огнян Дъскарев

Огнян Дъскарев

гост-автор

Огнян Дъскарев е роден в София през 1954 г. Завършил е Английска филология в СУ „Св. Климент Охридски“. Преводач от английски о публицист на свободна практика. Живее в България и САЩ, с двойно гражданство.

Пламен Петров

Пламен Петров

гост-автор

Следва Теоретична физика в Софийски университет. Интересува се от това как България и манталитетът на българите са се изменяли през различните периоди в най-новата ни история. Събира данни за „непознатата“, според него, Трета българска държава и иска те да станат по-широко достъпни. Българоцентрист – смята, че в България световната политика следва да се разглежда през призмата на националния ни интерес, а не на този на големите сили. За него няма такова нещо като „малка държава“.

Явор Генов

Явор Генов

гост-автор

Явор Генов е роден през 1992 г. в град Бургас. Той е бакалавър по история. В момента живее във Велико Търново, къдeто продължава образованието си в магистърска програма „География и икономика“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Интересува се от политика, журналистика и спорт. Особен интерес проявява към историята свързана с тоталитарните режими в Европа през XX век. Неговата мечта е да се занимава с преподавателска и изследователска дейност в областта на Съвременната българска история.

Илиян Дуков

Илиян Дуков

гост-автор

Завършил физика в ШУ Константин Преславски. Учи в СУ Ядрена техника и ядрена енергетика и в ШУ Медицинска физика – магистърски програми. Работи в сферата на информационните технологии, медицинската физика и образната диагностика в собствена фирма за сервиз, поддръжка и качествен контрол на медицинска апаратура с йонизиращо лъчение, цифровизация на образи и PACS системи. Участвал е в разширена група към стратегическия съвет към президентството. Участник на множество форуми и семинари, свързани с енергетика, нюклеарна медицина, околна среда и екология.Автор на политически анализи, както и на статии в сферата на енергетиката, европейските фондове, икономиката, медицината и други.

Димитър Стоянов

Димитър Стоянов

гост-автор

Димитър Стоянов е юрист, специализиращ в областа на конституционното право и административното право и процес. В периода 2017-2021 г. е експерт по тези въпроси към политическея кабинет на вицепремиера по правосъдната реформа. Автор е на публикации по правна, историческа и външнополитическа тематика. Редактор на предаването „Реакция“ по Телевизия Европа.
София Роглева

София Роглева

гост-автор

София Роглева е завършила Първа английска езикова гимназия, ще следва право и икономика в университета в Бон. Превежда за ЕКИП и е член на БЛО.

Тодор Грозданов

Тодор Грозданов

гост-автор

Тодор Грозданов, юрист, Завършил Право с СУ „Св.Климент Охридски”. От 14г. е адвокат, практикуващ в сферата на гражданското и търговското право. Член на Националния съвет на СДС

Стефан Стоянов

Стефан Стоянов

гост-автор

Стефан Стоянов е завършил бакалавър на УНСС и магистратура в ВУЗФ с редица допълнителни специализации. Сертифициран Независим оценител на търговски предприятия и вземания към КНОБ. Работил като финансов анализатор във водещи компании като Telenor, Walltopia и DXC

Тома Биков

Тома Биков

гост-автор

Тома Биков e български политик, роден на 10 октомври 1980 г. в Бургас. Завършва актьорство за драматичен театър в ЮЗУ „Неофит Рилски“ – Благоевград. Магистър по политология от СУ „Св. Климент Охридски“.  Работи в БНТ, RE:TV, „Гласове“. Има две издадени книги. Участва в предсрочните парламентарни избори през 2017 година като кандидат за депутат от гражданската квота на ГЕРБ в 24 МИР – София.[5] На 26 март 2017 година е избран за народен представител в 44-ото Народно събрание.

Антон Праматаров

Антон Праматаров

Гост-автор

Завършил е Философския факултет, с магистратура в УНСС по специалността „Бизнес с недвижими имоти”, специализирал „История на социалните промени”, „Управление на мултиболнични системи” и „Икономика на дипломацията”. Зам.-председател на Европейските млади консерватори под патронажа на Баронеса Маргарет Тачър. Член на борда и финансов одитор на Младежката демократична общност на Европа (DEMYC) от 2011 до 2012 г.

Панайот Зотев

Панайот Зотев

гост-автор

Завършил бакалавър по „Физика“ във Вирджиния, САЩ и магистратура „Приложна и Инженерна Физика“ в Мюнхен. В момента следва докторантура в Шефилд, Великобритания.

Васил Мирчев

Васил Мирчев

гост-автор

Васил Мирчев е завършил Драматургия в НАТФИЗ. Работи в сферата на онлайн маркетинга. Автор на статии за култура и изкуства в Под Моста.

Юсеф Дакак

Юсеф Дакак

гост-автор

Юсеф Дакак, роден в София, бакалавър по международни икономически отношения и магистър по управление на международни проетки. Член на почетния борд на МКК и бивш зам. председател на БГ патриот. Занимава се с частен бизнес

Йонислав Дочев

Йонислав Дочев

гост-автор

Йонислав Дочев е завършил бакалавър по история в Софийски университет “Св. Климент Охридски“. В момента следва магистратура там. Интересите му включват история, политика, икономика, образование и демографско развитие.

Славчо Маринов

Славчо Маринов

гост-автор

Славчо Маринов е бакалавър по финансова икономика от университета Есекс във Великобритания. В момента следва магистратура по Банков мениджмънт в Нов български университет. Бивш кадър във финансовите медии, Славчо има широк опит в отразяването и коментирането на икономическите новини на деня. 
Стефан Д. Стефанов

Стефан Д. Стефанов

гост-автор

Преподавател по специализиран превод и преводачески софтуер във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Има публикации относно еволюцията на концепцията за авторство в Ремикс културата на 21-и век под влиянието на новите технологии. Преводач от и на английски. Занимава се и с уеб-ориентирано програмиране.
Александър Папазки

Александър Папазки

гост-автор

Студент по английска литература и философия в Бристолския университет. Допълнителни сфери на интерес включват: политическа философия, история, сравнителна религия, психология на религията.

Владимир Владимиров

Владимир Владимиров

гост-автор

Експерт в областта на европейското финансиране и развитие на проекти за земеделие и хранително-вкусова промишленост. Понастоящем управител на собствено земеделско стопанство.

Иван Станчев

Иван Станчев

гост-автор

Учи икономика в Университета на Лийдс, Великобритания. Основател на българско студентско общество в университета, с което поддържа българската памет. Интересува се от икономика, бизнес, политика и история.

Георги Димитров

Георги Димитров

гост-автор

Проф. Георги Димитров е социолог, един от основателите на катедра „Европеистика“ в СУ, на катедра „Социология“ в Югозападния университет, съосновател и председател на Асоциация за социални изследвания и приложни изследователски практики (1994-2000)

Ивайло Пенчев

Ивайло Пенчев

гост-автор

Български предприемач, съосновател и изпълнителен директор на Walltopia, най-голямата компания за изкуствени катерачни стени в света. Walltopia е водещ световен лидер в изработката на изкуствени катерачни стени и оперира на пазарите в над 50 страни по света, като в повечето от тях са не просто лидер, а владеят повече от 50% пазарен дял, като същевременно продават и най-скъп продукт. Член на БЛО.

Никола Нанчев

Никола Нанчев

гост-автор

Студент по право в Софийски университет „Св. Климент Охридски“, интересуващ се от политическа теория, социални отношения, история, философия и бизнес.

Екатерина Михайлова

Екатерина Михайлова

гост-автор

Екатерина Михайлова завършва Право в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Доктор по Право и почетен професор на НБУ. Автор на две монографии. Народен представител в шест парламента и заместник-председател на 40-ото и 41-вото Народно събрание (2005–2013).

Стоян Трошанов

Стоян Трошанов

гост-автор

Студент по международни отношения четвърти курс в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Интересува се от политика и международни отношения.

Борис Димов

Борис Димов

гост-автор

Икономист и патриот, регионален акаунт мениджър в международна компания, с дългогодишен опит в big data analytics. Интересува се от околния свят и не намира политиката за делима част от него.

Любомир Милошев

Любомир Милошев

гост-автор

Любомир Милошев, роден през 1991г. в София. Завършил средно образование в 157 ГИЧЕ "Сесар Вайехо". Магистър по политология в Университета за национално и световно стопанство, където е председател (2013-2014 г.) на СНЦ "ЕГО ПОЛИТИКО", студентска организация на студентите от направление "Политически науки". Част е от организационния екип на ВМРО.

Харалан Александров

Харалан Александров

гост-автор

Харалан Александров е завършил славянска филология в Софийския университет „Св.Климент Охридски”. Доктор по антропология и доцент в Нов български университет. Специализира в различни университет в Словакия, Великобритания, Унгария и Русия. Автор на многобройни статии на български и чужд език. Популярен публицист и политически коментатор, определящ себе си като „социален антрополог”.

Даниел Ангелов

Даниел Ангелов

гост-автор

Има бакалавърска степен по „Финанси“. В момента работи за международна аутсорсинг компания в София. Интересите му са насочени в областта на икономиката, финансите, здравето, спорта и храненето.

Атанас Ваташки

Атанас Ваташки

гост-автор

Магистър по теология, както и по история, а към момента – докторант по теология. Освен към богословието, проявява силен интерес към История на Византия и Нова българска история. Редактор е в православния сайт zadrugata.com

Александър Ганчев

Александър Ганчев

гост-автор

Александър Ганчев e преподавател в катедра „Финанси и кредит“ в СА „Д. А. Ценов“. Доктор по икономика от 2009 година с дисертация в областта на анализа и моделирането на доходността на дълговите инструменти. От 2012 година е доцент. Чест гост в телевизионни предавания по теми, свързани с икономиката, финансите, банковото дело и проблемите на висшето образование.

Марина Стефанова

Марина Стефанова

гост-автор

Марина Стефанова е доктор по „Социално управление“ от СУ „Св. Климент Охридски” иМагистър по „Право“ от същия университет. Притежава допълнителни квалификации по “Фирмен мениджмънт”, “Административно управление” и „Управление на проекти”. В периода 2011-2016 година е изпълнителен директор на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН. От началото на 2016 година е Директор „Устойчиво развитие“ в същата организация. Преподавател по дисциплините „Систематизиране и стандартизиране на дейностите по КСО“ и „Международна дейност по КСО“ във Висшето училище по застраховане и финанси, както и по „Корпоративно управление“ и „Въведение в КСО и устойчивото развитие на бизнеса“ в Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

Алекс Алексиев

Алекс Алексиев

гост-автор

Александър Алексиев е роден през 1941 г. в София в семейството на бележития български писател, художник и карикатурист Райко Алексиев. През 1966 г. потърсва политическо убежище в Западна Германия, а през 1973 г. получава магистърска степен от Калифорнийския университет в Лос Анжелис. Работил е за CREES, RandCorp, Радио „Свободна Европа“, CBBSS, като съветник на Филип Димитров и като преподавател в Hoover Institution.

Венета Маджистрели

Венета Маджистрели

гост-автор

Венета Маджистрели има бакалавър по Бизнес Администрация от Hertfordshire и следдипломна квалификация в Leadership and Sustainability from University от Cumbria. От 5 години е в Брюксел, преди 16 години в Пекин и Хонг Конг, където има собствена фирма за аутсорсинг, дизайн and консултиране. В момента се занимава с комуникация, дисеминация и експлоатация по проекти, по Хоризонт 2020. Втората ми работа е бизнес развитие в медийна група, изцяло посветена на 3D принтиране.

Калин Димитров

Калин Димитров

гост-автор

Дългогодишен офицер от резерва, експерт в сферата на сигурността и оръжейните технологии, професионално е в отбранителния бизнес.

Евгени Кръстев

Евгени Кръстев

гост-автор

Политолог, завършил СУ „Св. Климент Охридски“. Придобил е и магистърска степен по международни отношения и международна сигурност в същия университет. Интересите му са в сферата на политическите ценности, публичните институции, публичните комуникации и системата на международните отношения. Има богат опит в неправителствения сектор и медиите.

Петър Ганев

Петър Ганев

гост-автор

Петър Ганев е старши изследовател в Института за пазарна икономика (ИПИ). Интересите са му в областта на развитието и икономическия цикъл, публичните финанси и ролята на държавата, регионалното развитие, свободните пазари и неравенството. Изучава и историята на Австрийската икономическа школа. Ганев е председател на УС на Българската макроикономическа асоциация в периода 2016-2017 г. Автор на множество статии с икономическа тематика. Отговаря за студентските инициативи на ИПИ.

Александър Драганов

Александър Драганов

гост-автор

Александър Драганов е завършил НГДЕК, след което става бакалавър по културология и магистър по политически мениджмънт на Софийския университет. Работи като писател и преводач, автор е на книги като „Сказания за Ледената планина“ „Черната корона“ и „Звездата на гибелта“, която се очаква да излезе през октомври. Собственик на портала „Цитаделата“

Валентин Стоянов

Валентин Стоянов

гост-автор

Валентин Стоянов е завършил Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Бил е главен експерт в Икономическа комисия на Народното събрание. Понастоящем работи като консултант.

Богдан Млъчков

Богдан Млъчков

гост-автор

Завършил право в Софийски университет „Св. Климент Охридски,с интерес към историята, политиката, спорта и пресечните им точки. Занимава се с международно сътрудничество и европейски въпроси в областта на наказателното право

Тея Кадиева

Тея Кадиева

гост-автор

Завършила бакалавър по специалност „Политология“ в СУ „Св. Климент Охридски“. Обучението ѝ продължава в магистърската програма по „Политически мениджмънт и консултиране“ отново в Софийския университет.
Вили Лилков

Вили Лилков

гост-автор

Проф. д-р Вили Лилков e народен представител в 43-то Народно събрание. Общински съветник и зам. председател на Столичен общински съвет 1999 – 2014 г. Професор по физика в Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“, ръководител на катедрата по физика. Защитил докторат по неутронна физика в Института по ядрена физика и ядрена енергетика – БАН.

Пламен Сивов

Пламен Сивов

гост-автор

Пламен Евгениев Сивов е български музикант, публицист и поет. Завършва Юридическия факултет на СУ, провежда изследвания за „Джонс Хопкинс“, Балтимор, Световната банка. Учредител на фондация „Покров Богородичен“. Редактор на списание Мирна (1996 – 2008), Свет (2009 – 2011), редактор в портала Православие.БГ. 

Мария-Антоанета Даскалова

Мария-Антоанета Даскалова

гост-автор

Мария-Антоанета Даскалова е журналист, работила в регионални и национални медии. Изучава журналистика в Нов Български Университет

Милена Бордън

Милена Бордън

гост-автор

Д-р Милена Бордън е член на британската Консервативна партия, зам-председател на Консервативен Съвет за Външна Политика и Отношения с Британската Общност (2017-19) и член на Консерватори за Полша (2012-13).

Нада Нешева

Нада Нешева

гост-автор

Нада Нешева е работила повече от 10 години като културен журналист. След това е завършила история и теория на изкуството във Великобритания. където в момента прави докторската си дисертация на тема „Изкуството като съпротива“.

доц. д-р Марин Генчев

доц. д-р Марин Генчев

гост-автор

Завършва медицина 1997 година във Виенския Университет, Австрия където в последствие получава специалност по неврохирургия. Работил е в университетската болница на Виенския Университет, Националните Институти по Здравеопазване на САЩ, УМБАЛ “Александровска”, УМБАЛ “Иван Рилски” и УМБАЛ “Пирогов”. От 2011 година е началник отделение към Клиниката по неврохирургия, Клиникум Идар-Оберщайн, многопрофилна болница към Университета Йоханес Гутенберг Майнц, Германия.

Христо Генчев

Христо Генчев

гост-автор

Архитект Христо Генчев е основател и съсобственик на най-голямото проектантско бюро в Европа за фасади и външни конструкции. Завършил е Техническия университет във Виена. Възпитаник е на Класическата гимназия за антични езици и култура. Син е на известния урбанист и публицист арх. Христо Генчев.

Александър Спиридонов

Александър Спиридонов

гост-автор

Учи философия и политология в Мадридския университет „Комплутенсе“. Два пъти национален лауреат по испански език в България. Интересите му са в областта на философията, социологията, геополитиката, международните отношения, историята, теологията и антропологията.

Ерик Алексиев

Ерик Алексиев

гост-автор

 Ерик Алексиев е внук на Райко Алексиев и син на Алекс Алексиев. Роден в САЩ, наскоро той се завърна и получи българско гражданство. Има множество публикации като автор на свободна практика, член на борда на Bulgaria Analytica

Георги Станковски

Георги Станковски

гост-автор

Дългогодишен активист на дясната политическа партия Обединени за Македония в Република Северна Македония, интересуващ се за македонският въпрос, филолог и графичен дизайнер

Илияна Аризанова

Илияна Аризанова

гост-автор

Илияна Аризанова е родом от Пловдив, където завършва Националната търговска гимназия. В момента следва право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. От години посвещава значителна част от ежедневието си на голямата си страст – българската история.

Марио Мишев

Марио Мишев

гост-автор

Марио Мишев е на 26 години. Бакалавър по политология в Софийския университет, завършил Френската гимназия в София. Той е един от създателите на проекта „Българска история“, автор на пет книги, както и сценарист на документални филми и поредици. Основна част от работата му е ангажирана с обиколките по училища и уроците по родолюбие, които сдружението осъществява от пет години.

Ирина Митева

Ирина Митева

ГОСТ-АВТОР

Ирина Митева завършва ПЕГ „Д-р Иван Богоров“ в родния си Димитровград през 2019 г. Понастоящем е студентка по право в Юридическия факултет към СУ „Св. Климент Охридски“. Проявява интерес към литературата и българската култура и история.

Емил Костов

Емил Костов

гост-автор

Завършил 32 СУИЧЕ, студент в Холандия, специалност “Бизнес администрация “. Интересува се от политика, история и икономика.

Светослав Стамов

Светослав Стамов

гост-автор

Магистър по Антропология в Университета Дюк, Северна Каролина. В периода 2004-2006-а работи в UNC (University of of North Carolina at Chapel Hill) като координатор на научни изследвания. През 2009-2010 е преподавател по историческа антропология в бакалавърската програма на Duke University. През 2015 е координатор на научни публикации и литература в Pearson Education Canada. В момента е проектен консултант на Harvard Medical School, департамента по популационна генетика.

Жулиета Пенева

Жулиета Пенева

гост-автор

Директор на Фондация Силна Европа. Политически анализатор и експерт по европейска политика Завършила е Кеймбридж, Лондонското училище по икономика и политически науки, и Сейнт Андрюс.

Християна Димитрова

Християна Димитрова

гост-автор

Студент в Софийски Университет “Св. Климент Охридски”, специалност “Журналистика”. Работила в редица български медии.

Ана Кочева

Ана Кочева

гост-автор

Доц. д-р Ана Кочева е езиковед в Секцията за българска диалектология и лингвистична география в Института за български език при БАН. Автор е на редица монографии, студии, стотици статии, свързани с диалектите и историята на българския език. Тя е създател на Картата на българския език на ново място по света, а в последно време и на книгата „Смесеният език на виенските българи“, в която за първи път се прави описание на езика на цяла мигрантска общност. Ръководител е на проектите Български диалектен речник и Интерактивна кулинарна карта на българската езикова територия в Института за български език.

Андрей Новаков

Андрей Новаков

гост-автор

 

Български политик и евродепутат в групата на Европейската народна партия (ЕНП) от 2014 година досега. При встъпването си в длъжност е най-младият член на Европейския парламент и един от най-младите в историята на институцията. Лауреат на класацията на списание Форбс „30 под 30“ за най-успешни млади хора в Европа, категория „Политика“. Създател е на първата българска програма на ЕС – A.L.E.C.O.

Данаил Коев

Данаил Коев

гост-автор

Член на надзорния съвет на Българската Стартъп Асоциация (BESCO), създател на VEDA Accounting, счетоводителите на голяма част от стартъп/IT/технологичните компании.

Стойчо Недев

Стойчо Недев

гост-автор


Предприемач с над 25 годишен опит, основно в сферата на Информационните технологии. Съосновател на ДАВИД Холдинг АД. Индивидуален инвеститор и финтех експерт.

Иван Тодоров

Иван Тодоров

гост-автор

Иван Тодоров e ученик от 133то СУ, „А. С. Пушкин“. Създател на разработен и добре оценен проект към Ученическия институт на БАН. Има намерение да следва история. Интересите му са в областта на историята и археологията и лингвистиката

Валентин Велчев

Валентин Велчев

гост-автор

Mагистърски степени в областите на биологията, химията и богословието. Понастоящем е редовен докторант към катедра „Библейско и систематическо богословие“ на ПБФ, ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, гр. В. Търново. Автор е на книгите „Кратък исторически и библейски анализ на адвентизма“, „Вяра и наука“ и „Великият Дизайнер. Задочен дебат със Стивън Хокинг“.

Георги Вутов

Георги Вутов

гост-автор

Студент по история и социология в Тринити колидж, Дъблин, с изявен интерес към труда на социолога Хърбърт Блумър и периодите на ранно развитие на Византия и Абсолютизма в Европа. Почитател на Емил Дюркем, Сид Барет и Хънтър С. Томпсън.

Саша Йонова

Саша Йонова

гост-автор

Саша Йонова е възпитаник на ПЕГ “Проф. д-р Асен Златаров” в гр. Велико Търново. В момента изучава политология в Мадридския университет “Комплутенсе”. Владее свободно няколко чужди езика. Интересува се от история, философия, теология, международни отношения, етнология, социология, испанистика и лингвистика.
Александър Маринов

Александър Маринов

гост-автор

Историк, завършил Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Работи като софтуерен разработчик в сферата на уеб технологиите.
Ваня Деневска

Ваня Деневска

гост-автор

Завършила магистърска степен право, със специализации в Defense Institute of International Legal Studies, Newport, Rhode Island, USA и George.C.Marshall European Center for Security studies, Германия в сферите антикорупция и политики за сигурност.

Подкрепилите ни в Патреон:

 

Димитър Василев

 Илиян Илиев

Красимир Ставрев

Стоян Димитров

Тодор Ботев

Момчил Карагьозов

Камаел Иванов

Адриана Кайзер

Мартен Демирев

Мартин Атанасов

Владислав Качулски

Гендаи Кръстев

Никола Бушняков

Георги Вутов

Димитър Денев

Иван Цолов

Йоана Иванова

Руслан Рушчев

Найден Йорданов

Климент Мирчев

Калин Василев

Милан Миланов

Илко Славейков

Даниела Дикова

Владимир Калинов

Борислав Спасов

Велислав Грозданов

Юлиян Йорданов

Консерваторъ

Офис

Свържете се с нас

За запитвания, предложения, препоръки и изпращане на материали: