Консерваторъ“ е независима платформа за всички дясно мислещи хора в България в истинския смисъл на тази дума – от консерватизма до класическия либерализъм.

Нашата мисия е да защитаваме истински десните позиции.

Ние вярваме, че подобна платформа е необходима, защото друга подобна в българското обществено пространство не съществува.

Ние сме единствените, които предлагат алтернативна гледна точка към събитията и тенденциите от България и света.

Редактори

Николай Облаков

Николай Облаков

Главен редактор

Създател на дясната платформа “Консерваторъ”. Маркетинг мениджър в редица водещи български и чужди компании с над десет години опит. Интересува се и пише активно за политика, маркетинг и технологии.

Тончо Краевски

Тончо Краевски

Редактор

Тончо Краевски е завършил Националната гимназия за древни езици и култури с профил История. В момента следва право в Софийския университет. Работил е в посолството на Великобритания.

Тест

Михаил Кръстев

Михаил Кръстев

Редактор на "Либертарианецъ"

Михаил Кръстев е журналист с над десет години стаж в български медии. Интересува се от българска и международна политика, както и от разследваща журналистика. Работи като редактор в Телевизия Европа.

Боян Златанов

Боян Златанов

Технически Редактор

Старши програмист в българска софтуерна компания. Завършил икономическа социология в Университет за национално и световно стопанство. Член на Младежки консервативен клуб.

Редакционна колегия

Емил Вълков

Емил Вълков

редакционен съвет

Eвент мениджър в сферата на ентъртейнмънт индустрията, в миналото – част от екипа създал най-големия фестивал, случил се в България. Ентусиазиран последовател на научния прогрес и защитник на плодовете на Европейската цивилизация. Политически анализатор, дългогодишен активист в дясното политическо пространство.

Никола Филипов

Никола Филипов

редакционен съвет

Завършил „Управление на Инвестиции“ в Университета в Рединг, специализира „Бизнес Анализ и Оценка“ в Лондонския Университет за Икономика и Социални Науки (LSE) и „Финанси“ в УНСС. В момента Никола заема позицията на управляващ партньор на „Innovo Investment Management“. Той е и главен икономически анализатор в ЕКИП, икономически тинк-танк.

Симеон Попов

Симеон Попов

редакционен съвет

Завършил Софийския университет, специализирал в Тюбингенския университет и Американския университет в Прищина. Специалист по Балканска история и политика, председател на Младежкия консервативен клуб (2013-2015). Стипендиант на фондация „Конрад Аденауер”, член на клуба на наследниците на царския офицерски корпус „Един завет”. Един от създателите на “София помни”.

Теодор Димокенчев

Теодор Димокенчев

редакционен съвет

Завършил "Право" в Софийския университет. Ръководи изследователски екип на водеща международна компания в сферата на предотвратяване изпирането на пари и финансиране на тероризма. Сертифициран Експерт по предотвратяване изпирането на пари. С интереси в сферата на политиката, философията, историята и икономиката.

Тест

Кристиян Шкварек

Кристиян Шкварек

редакционен съвет

Кристиян Шкварек е роден в София, израснал в полско-българско семейство. Завършва бакалавър "История" в Ковънтри, Англия, както и магистратура "Европеистика и политика" в Католическият университет в Льовен, Белгия. Правил стаж в посолството на Полша в София, както и стажове в постоянните представителства на България и Полша към Съвета на Европа в Брюксел, след което се завръща в България, където започва кариера в сферата на финансите и търговията.

Стефан Кичев

Стефан Кичев

редакционен съвет

През 2013 година печели литературния конкурс за ученици Малки Поетики и впоследствие участва в литературния фестивал София Поетики, като е най-младият участник. Капитал Light му взимат интервю като част от поредицата им за даровити деца "България намери талант". Завършва Първа английска езикова гимназия и в момента следва в Нов български университет. Работи като финансов журналист в американска медия.

Тома Петров

Тома Петров

редакционен съвет

Журналист, християнски апологет и икономист. Има магистърска степен по "Счетоводство и контрол" от УНСС. Интересите му са в областта на християнската апологетика и култура, византийското наследство, икономическата теория и международните отношения.

Георги Заяков

Георги Заяков

редакционен съвет

Възпитаник на 91-ва НЕГ "Професор Константин Гълъбов". Завършил с отличие магистратура по Бизнес Администрация в Хумболтовия университет в Берлин. Владее немски, английски и френски. Освен от икономика се интересува и от история.

Тест

Колумнисти

Спас Станоев

Спас Станоев

колумнист

Завършил бакалавър Публична администрация и магистър Управление на човешки ресурси в Софийския университет ” Св. Климент Охридски”. В момента работи в ” Напоителни системи” ЕАД към Министерство на земеделието.

Даниел Стоилов

Даниел Стоилов

колумнист

Следва право в Софийски университет. Интересува се от история, политика и международни отношения.

Борислав Боев

Борислав Боев

колумнист

Завършва бакалавърската си степен по „Икономика на индустрията“ в Стопанска академия „Д.А. Ценов“ – гр. Свищов през 2015 г, а от 2016 г. е магистър по „Индустриален мениджмънт“. От 2018 г. е докторант към катедра „Индустриален бизнес и предприемачество“ в Стопанска академия „Д.А. Ценов“ – гр. Свищов. Интересите му са в сферата на енергетиката, индустриалната икономика, международните отношения и икономическата дипломация.

Борис Станимиров

Борис Станимиров

гост-автор

От 2000 до 2004 г. зам. председател на Европейските млади консерватори (EYC) под патронажа на Маргарет Тачър. Председател на клуб на потомците на офицерския корпус на Царство България „Един завет“ към Съюза на възпитаниците на Военното на Н.В. училище. Член на УС на Българската генеалогична федерация. бивш народен представител, зам-председател на комисията по външна политика в 43-то Народно Събрание, член на комисията за българите в чужбина.

Мария Николова

Мария Николова

колумнист

Магистър по Финанси и Европейска публична администрация. Автор в няколко сайта, включително Петте Кьошета и Консерваторъ. Убедена е, че Европейският съюз има бъдеще и то включва България, която знае своите интереси

Мартин Табаков

Мартин Табаков

гост-автор

Мартин Табаков е председател на Института за дясна политика. Бивш съветник към Политическия кабинет на министъра на външните работи Даниел Митов.

Лъчезар Томов

Лъчезар Томов

гост-автор

Лъчезар П. Томов, доктор, главен асистент в НБУ-София (департамент Информатика), работи в софтуерната индустрия от 2008-а г., участвува в проекти на ЦАУР (център за анализ и управление на рисковете) като математик и програмист

Гост-Автори

Димитър Стоянов

Димитър Стоянов

гост - автор

Завършил право в Бургаския Свободен Университет. Член на института за дясна политика, автор на множество статии с историческа и философска тематика с акцент върху историята на Русия и революциите.

Аркади Шарков

Аркади Шарков

гост-автор

Завършил е двойна магистратура по Обществени политики в университета в Маастрихт и университета на ООН. Работил е в сферата на проектите с европейско финансиране. Към момента е зам. председател на БЛО и консултант в ЕКИП. Интересите му са в икономика на здравеопазването, данъчни политики и бюджетен процес.

Венци Мицов

Венци Мицов

гост-автор

Завършил Националната музикална академия “Проф. Панчо Владигеров” със специалност „Композиция“ и „Музикална педагогика“ в ЮЗУ „Неофит Рилски“.
Той е композитор, писател , телевизионен сценарист. От месец октомври 2015 година е Общински съветник в Столичен общински съвет , заместник – председател на комисията по етика, граждански права, молби и жалби.

Димитър Ганев

Димитър Ганев

гост-автор

Димитър Ганев е роден във Варна през 1986 г. Завършва френската езикова гимназия в родния си град. Продължава обучението си като бакалавър и магистър със специалност “Политология” в СУ “Св. Климент Охридски”. Доктор е по политология. Темата на дисертацията му е: “Политически и институционални фактори при изготвянето и приемането на българската конституция от 1991 г.” Съосновател е на изследователски център “Тренд”.

Димитър Вучев

Димитър Вучев

гост-автор

Димитър Вучев е завършил политическа икономика в Университета за национално и световно стопанство и магистратура по финанси във Висшето училище по застраховане и финанси. Бивш главен редактор на Bloomberg TV Bulgaria, настоящ водещ в ТВ Европа

Георги Ангелов

Георги Ангелов

гост-автор

Доктор Георги Ангелов е завършил медицина в Медицински Университет – София. От дипломирането си до момента работи към отделението по анестезиология и интензивни грижи към клиника по кардиохирургия в „Аджибадем Сити Клиник Токуда болница“. Извън тесния професионален профил интересите му са в областта на етичните и легални проблеми в медицината.

Георги Драганов

Георги Драганов

гост-автор

Завършил Националната гимназия за древни езици и култура „Константин Кирил Философ“ и Международни отношения в Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Работил като учител и журналист, в момента работи в съвсем друга сфера. Политически се определя като либертарианец. Никога не е членувал в партии, но се интересува активно от гражданското общество.

Георги Харизанов

Георги Харизанов

гост-автор

Георги Харизанов е съосновател и изпълнителен директор на Институт за Дясна Политика. Завършил е Датски колеж и има средно образование със специалност „Журналистика“. Автор е на десетки публикации във водещите издания за политика в България. Създател и първи водещ на предаването „Имате думата“. Издател на научното списание “Conservative Quarterly”. Издател на сайта за новини и анализи от света на рекламата “Best Brands News” и на месечното издание “Best Brands News”. Управлява заедно със съпругата си семейните компании Best Brands и Citron Bulgaria.

Георги Вулджев

Георги Вулджев

гост-автор

Член на борда на БЛО и икономист и редактор в ЕКИП. Неговите статии по икономически и политически теми са били публикувани както от български, така и международни издания като Mises Institute, Foundation for Economic Education и European Students for Liberty.
Работил е като икономист в Института за пазарна икономика и понастоящем работи и като икономически анализатор в CEEMarketWatch и седмичен колумнист по инвестиционни теми към блога на Tavex.

Кристиан Анадолиев

Кристиан Анадолиев

гост-автор

Завършил бакалавър Международно и европейско право в Сорбоната (Франция), в момента следва магистратура Международно търговско право. Отвъд юридическите науки и търговията, проявява дълбок интерес и към политика и философия.

Тихомир Ценов

Тихомир Ценов

гост-автор

Завършва Националната гимназия за древни езици и култури и специалност ‘’История’’ в Софийски университет “Св. Климент Охридски”. В момента следва право в Югозападен университет ‘’Неофит Рилски’’.

Любомир Талев

Любомир Талев

гост-автор

Любомир Талев е възпитаник на Националната Гимназия за Древни Езици и Култури, профил история. Магистър по право на Софийски Университет и по конкурентно право на City University London. Има специализация по право на САЩ в George Washington University. Докторант в катедра Конституционно право на СУ.

Васил Манев

Васил Манев

гост-автор

Васил Манев е студент по приложна информатика. Работи в EUScoop – медия за български нови на английски език. Интересът му към политиката се поражда от интереса му към психологията зад езика на тялото и човешките взаимоотношения.

Никола Бушняков

Никола Бушняков

гост-автор

Никола Бушняков е завършил мрежови технологии във Флорида. Работи в DXC Technology. Живее в Русе, женен с две деца. Член на Демократи за силна България.

Никола Генов

Никола Генов

гост-автор

Никола Генов е възпитаник на Софийска Математическа гимназия “Паисий Хилендарски”, бакалавър по “Икономика и политология” от Университета в Есекс, Великобритания, както и магистър по “Европейски науки” от Католическия университет в Льовен, Белгия. Стажувал е в Европейския парламент, в момента- бизнес консултант във водеща компания и член на УС на Тръст “Синя България”.

Петър Неделев

Петър Неделев

гост-автор

Петър Неделев е студент по Компютърни науки в Англия. Редактор в екипа на страницата „Да си върнемъ стария правописъ“. Проявява интерес към областта на езикознанието и историята.

Петър Николов

Петър Николов

гост-автор

В някои кръгове е известен и като Петър Николов-Зиков. Бакалавър по Политология, магистър по Политически мениджмънт и доктор по История. Преподавател в Нов Български Университет, Автор на книгите „Раждането на българския консерватизъм“, „Династията на Срацимировци“,„Истинската история на Видинското княжество“ и съавтор на „Политическият консерватизъм“. Заместник-министър на образованието.

Теодор Караколев

Теодор Караколев

гост-автор

Журналист и изследовател на историята на българската архитектура. Пише и участва в онлайн, печатни и радио медии на теми, свързани с културата, културното наследство и история на изкуството. Съ-председател на фондация „Български архитектурен модернизъм“, която проучва и популяризира архитектурата в България между двете световни войни.

Адриан Николов

Адриан Николов

гост-автор

Адриан Николов е икономически анализатор в Института за пазарна икономика (ИПИ). Преди това е бил международен репортер в dnevnik.bg, анализатор за Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП), член на първите два изпълнителни борда на Българското либертарианско общество (БЛО), както и преводач на свободна практика. Завършил е магистратура по сравнителна политология в университета в Тарту, Естония

Ангел Джамбазки

Ангел Джамбазки

гост-автор

Магистър по право на Юридически факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Член на ВМРО от 1994 г., към момента заместник-председател на ПП “ВМРО-Българско национално движение”. В периода 2009-2014 е два мандата общински съветник в Софийски Общински Съвет. На 25 май 2014г. избран за член на Европейския парламент от Р България от квотата на ВМРО.

Антони Тренчев

Антони Тренчев

гост-автор

Завършва бакалавърската си степен по английско и немско право в „Кингс колидж“ в Лондон, а от 2010 г. е магистър по немско и европейско право от университета „Хумболдт“ в Берлин. Антони е народен представител в предишното народно събрание в парламентарната група на Реформаторски блок. Антони е народен представител в 43-то Народно събрание в парламентарната група на Реформаторски блок.

Антон Койчев

Антон Койчев

гост-автор

Д-р.  д.м.н. Антон Койчев е роден на 27 ноември 1965г.  През 1991г. завършва медицина в Медицински университет – град София. Член е на Съюза на демократичните сили от 1998г. Общински съветник в СОС от 2015г. От януари 2017 г. е председател на СДС-София. На 21 юни 2017г. е избран за член на НИС на СДС от София – град.

Богдан Ланджев

Богдан Ланджев

гост-автор

Завършил магистратура по “Право” в УНСС. Хоноруван асистент и докторант в същия университет.

Боян Рашев

Боян Рашев

гост-автор

Следвал Геология в Софийския университет. Завършил бакалавърска и магистърска степен по Управление на околната среда и ресурсите в Бранденбургския технически университет (вкл. по един семестър в Университета за природни науки и науки за живота във Виена и Централния университет на Венецуела в Каракас).

Даниела Горчева

Даниела Горчева

гост-автор

Даниела Горчева е магистър по българска филология и история на СУ “Климент Охридски”. От 1990 г. живее в Холандия. От 2003 г. е издател и главен редактор на “Диалог” – списание за политика, култура и история, което излиза на български в Холандия и има читатели в цял свят. Тя е сценарист на документалния филм “Гьоч – да прекрачиш границата”. През 2012 г. е победител за България на престижната награда на Европейската комисия за журналистика “Заедно срещу дискриминацията”

Димитър Петров

Димитър Петров

гост-автор

Димитър Петров е магистър по Социология от СУ “Св. Климент Охридски” и Магистър по Tourism Destination Management от NHTV Breda University of Apllied Sciences, Холандия. Член на Контролния съвет на Младежки консервативен клуб. Секретар е на “Един завет” – клуб на потомците на офицерския корпус на Царство България.

Емил Георгиев

Емил Георгиев

гост-автор

Емил А. Георгиев е адвокат и университетски преподавател по интелектуална собственост. Активист за гражданска, обществена и политическа промяна чрез истинска, дълбочинна и обхватна реформа в правосъдието. Застъпник е за цифрови права, свободен интернет и софтуер с отворен код. Един от основателите и първи председател на управителния съвет на либералната партия ДЕОС – от май 2014 до януари 2017 г. Член е също на Инициатива „Правосъдие за всеки“, на Инициативния комитет за адвокатска реформа „ИКАР“, както и на сдружение „Либерални идеи за България и Европа“. В изборите за 44-то Народно събрание беше кандидат за народен представител от коалиция „Да, България“ в 24 МИР- София.

Христо Иванов

Христо Иванов

гост-автор

Студент в катедра „Политология” на УНСС. Основател и организатор на Клуб Дебати УНСС „Стефан Стамболов”. Член на младежката организация на ВМРО в София и на младежки клуб „Даме Груев” към Македонски научен институт.

Иван Стамболов

Иван Стамболов

гост-автор

До 1994 г. е сценарист и продуцент в Националната телевизия, Националното радио и Дарик Радио. През 1994 г. основава собствена компания, която успешно управлява и до днес. През последните години поддържа собствени публицистични рубрики в печатни и интернет издания. Автор е на няколко книги и на един от най-популярните български блогове Sulla.bg, носител на големите награди на Българската WEBасоциация и Фондация „БГ Сайт”.

Калоян Правов

Калоян Правов

гост-автор

Завършил политически науки в Нов Български Университет, работи в сферата на предотвратяване изпирането на пари и финансиране на тероризма. Член на изпълнителния борд на БЛО и финансов анализатор в ЕКИП

Кузман Илиев

Кузман Илиев

гост-автор

Пазарен анализатор, специалист по банково дело, финансова икономика, теория на парите и кредита. Магистър е по публичен мениджмънт от IEP Тулуза.

Любомир Канов

Любомир Канов

гост-автор

Любомир Канов е български психиатър и писател. Живее и работи в Ню Йорк. Пише разкази. Негови творби са превеждани на английски, немски и чешки.

Мартен Демирев

Мартен Демирев

гост-автор

Занимава се с бизнес и общественополезна дейност в сферата на дигиталната икономика, технологиите и креативните индустрии. Визията му за това, как трябва да изглежда една държава е под влиянието на идеите на класическия либерализъм и либертарианството. Възпитаник съм на Математическа гимназия Варна и Софийски университет – специалност Право.

Неда Узунколева

Неда Узунколева

гост-автор

Неда Узунколева учи журналистика в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Завършила е английска гимназия и винаги е имала силен интерес към киното и литературата. Поддържа собствен сайт на културна тематика: nuzunkoleva.com

Огнян Минчев

Огнян Минчев

гост-автор

Огнян Димитров Минчев е български политолог, доктор на социологическите науки.

Сергей Петров

Сергей Петров

гост-автор

Сергей Петров завършва специалност политология във „Великотърновски университет Св.Св. Кирил и Методий“. След това изучава „Международна политика и сигурност“ във Варненски свободен университет „Черноризец Храбър”. Председател на Младежка асоциация по политически науки и председател на Клуб по политически науки – Варна.

Теодора Духовникова

Теодора Духовникова

гост-автор

Теодора Духовникова завършва Класическата гимназия в София, а след това специалност актьорско майсторство за драматичен театър. Най-известните ѝ роли в театъра са в „Развратникът“, „Любовни булеварди“, „Полковникът и птиците“, „Просяшка опера“, „Ръкомахане в Спокан“, „Идеалният мъж“ , „Прoцесът срещу богомилите“ , „Лисичета“
Участва в редица филми като „Дъвка за балончета“, „Вездесъщият“, „Дървото на живота“, „Под прикритие“ както и е гласът на „Сляпата вайша“

Владимир Сиркаров

Владимир Сиркаров

гост-автор

Икономист и финансов журналист. Съавтор и водещ на телевизионното предаването за икономика и политика „Плюс-Минус“ по Телевизия Европа. Икономически експерт в Институт за дясна политика. Дългогодишен водещ на авторското финансово шоу Boom & Bust по Bloomberg TV Bulgaria. Завършва бакалавърска програма Финанси и магистърска програма Финансови пазари в Нов български университет. В момента е докторант в Стопанска академия „Димитър А. Ценов“, Катедра Финанси и Кредит.

Любомир Милчев

Любомир Милчев

гост-автор

Любомир Милчев – Денди е български писател, водещ и участник в телевизионни предвания. Завършил е специалностите Българска филология и Културология в СУ ”Свети Климент Охридски” през 1988 г. По време на доктората си специализира в университетите на град Хайделберг и град Бохум, Германия. Превежда “Кант и проблемът на метафизиката” на Мартин Хайдегер. В последните две години на доктората си е главен редактор на културно – информационния справочник за София “Градът”. Автор на редица книги, сред които “Проглеждането на гледката”, “Далматинецът Марципан”, “Комедиантите”,”Светлописи” и “София Енигма – Стигма”.

Даниел Киряков

Даниел Киряков

гост-автор

Даниел Киряков има над 10-годишен опит в областта на корпоративните комуникации и социалната отговорност. Работил е в компаниите-собственици на ТЕЦ „Марица-изток 3“ – италианската Enel и базираната в САЩ ContourGlobal, както и в Българска минно-геоложка камара. Сред професионалните му интереси включват са взаимодействие със заинтересованите страни, устойчивото развитие и анализ на обществено-икономически процеси.

Димитър Манолов

Димитър Манолов

гост-автор

Автор на публицистични текстове, проза, поезия и литературна критика в периодични издания и онлайн. Първата му книга, стихосбирката “Човек от хартия”, е издадена през 2013 г.

Димитър Папукчиев

Димитър Папукчиев

гост-автор

Има две висши образования – „Финанси“ и“ Управление на европейски проекти“ . Също така има дългогодишен стаж в частния и публичния сектор като от 2008. до 2010 е работил като разследващ банкови измами в „ОББ“ АД, от 2010 до 2014г. е работил като мениджър бизнес клиенти в „Уникредит Булбанк“ АД, а от 2015г. до сега работи за публичния сектор като експерт международни отношения . През 2015г. спечелва първо място на международния конкурс “China Unlimited”, където се състезават над 1000 участника от цяла Европа.

Даниел Шекерлетов

Даниел Шекерлетов

гост-автор

Завършил политология в СУ “Климент Охридски” и магистратура по антропогеография в Тюбингенския университет. Работи в сферата на транспортната политика.

Евгени Лазаров

Евгени Лазаров

гост-автор

Евгени Лазаров е дизайнер и предприемач в сферата на недвижимите имоти. Професионално изследва влиянието на политическото, икономическото и религиозното поведение върху градската среда.
Завършва архитектура в University of Portsmouth, UK. Следва магистратура във Висше строително училище “Любен Каравелов”. Член е на PCUE публичен център за урбанизъм и околна среда.

Георги Гуцев

Георги Гуцев

гост-автор

Има бакалавърска степен по Китаистика от СУ, както и семестриално завършена магистратура по Английска филология, пак от СУ. Работи като преводач на свободна практика и хоноруван преподавател, както и в частния сектор. Интересите му са в сферата на езикознанието, психологията и политическата философия.

Христослав Ангелов

Христослав Ангелов

гост-автор

Политически имигрант от 1989 година. Живее в САЩ от 1991 година.
Работи като икономист в Администрацията по Социално Осигуряване на САЩ и като преподавател на хонорар по икономика във Вашингтонския Адвентистки Университет. Бивш служител на Борда на Губернаторите на Федералния Резерв, финансвата агенция Фреди Мак и Министерството на Труда на САЩ. Експерт е в областта на сравнителните икономически системи и ислямското банкиране.

Иво Беров

Иво Беров

гост-автор

Завършва френска филология. Работи като каменоделец, пощальон, разносвач на мляко през нощта. От 1991 до 1994 г. работи в предаването на БНТ “Панорама”, а след уволнението си оттам – във в. “Демокрация”. По това време сатиричният му коментар “Хей, Лице” изобличава уродливостта на набиращия скорост жълт поръчков печат и вдъхновява една герация млади журналисти. Главен редактор на вестник “Седем” в последните години на изданието. Автор на “Блогът на ivoberov”, сайта “Интересни времена” и две книги.

Иван Глушков

Иван Глушков

гост-автор

Иван Глушков е бакалавър по специалност „Международни отношения“ в Софийския университет. Следва магистратура „Глобални учения“в Гьотеборгския университет с акцент върху развитието на глобалната икономика, предизвикателствата на миграцията и социално-икономическите й измерения, изследвайки десни перспективи за разрешаването на обществено значими проблеми. Специализира колониална история в Швеция, критикувайки мрачния й прочит в академичните среди. Работил е в сферата на неправителствените организации, както и като медиен анализатор на фармацевтични компании.

Ирена Тодорова

Ирена Тодорова

гост-автор

Ирена Тодорова е български политолог и университетски преподавател. От 2014 до 2016 г. е съветник в политическия кабинет на министъра на образованието и науката Тодор Танев, а от 2016 до 2017 г. – на министъра на външните работи Даниел Митов. През май 2018 г. е избрана за изпълнителен директор на Регионален център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО.

Иван Сотиров

Иван Сотиров

гост-автор

Инженер и политик от СДС, бивш заместник-председател на партията. Народен представител от парламентарната група на СДС в 37-то Народно събрание и от парламентарната група на ОДС в 40-то Народно събрание.

Иван Цолов

Иван Цолов

гост-автор

Образование: Университета по Архитектура, Строителство и Геодезия в гр. София, магистърска степен със специалност “Транспортно строителство”. По настоящем живее в Полша.

Кирил Георгиeв

Кирил Георгиeв

гост-автор

Кирил Георгиeв e на 31 г, завършил бакалавър и магистър по туризъм в Икономически университет Варна.Работи като мениджър договаряне в туроператорска фирма с партньори от Израел, Великобртания, Швеция, Норвегия, Финландия и Румъния. Занимава се с подбор и договаряне на хотелски продукти, както и маркетингово подпомагане в реализацията на продажбите.

Катя Крънчева

Катя Крънчева

гост-автор

Катя Крънчева е управител на Счетоводна кантора К и К – дългогодишен партньор на редица малки и средни български и чужди фирми и създател на сайта КиК Инфо – платформа за данъци и счетоводство*. Кантората е член на Integra International, международна счетоводна организация с покритие в над 50 държави, с над 170 представителни офиса по света, а в България е член на Асоциацията на счетоводителите и счетоводните предприятия.

Красен Станчев

Красен Станчев

гост-автор

Красен Стефанов Станчев е български икономист, съосновател и директор на Института за пазарна икономика.

Кирил Илиев

Кирил Илиев

гост-автор

Кирил Илиев е завършил Националната хуманитарна гимназия “Св. св. Кирил и Методий” (Бившата Солунска гимназия). Магистър по история от Нов Български Университет. Изследователските му интереси са свързани с нова и най-нова история. Религия и сигурност

Калоян Стайков

Калоян Стайков

гост-автор

Калоян Стайков е икономист в Института за пазарна икономика. Работил е като икономист в Центъра за икономическо развитие.
Част от авторския колектив, подготвил книгата „Анатомия на кризата”, „Плосък данък в България: предистория, въвеждане и резултати”.  Магистър по Икономика и управление в енергетиката, инфраструктурата и комуналните услуги и притежава бакалавърска степен по международна икономика и бизнес със специализация финанси от Амстердамския университет, Холандия. Член е на Българската макроикономическа асоциация.

Константин Туманов

Константин Туманов

гост-автор

Завършил Националната природо-математическа гимназия “Алад. Л. Чакалов” с профил биология и химия, но се насочва към философията. През 2015 г. печели лауреатско място на Международната олимпиада по философия в Естония, след успешно преминаване на национален кръг. В момента е втора година студент в Кингс колидж Лондон със специалност “Философия, политика и икономика”.

Лъчезар Богданов

Лъчезар Богданов

гост-автор

Лъчезар Богданов е управляващ партньор в Industry Watch. Завършил е Университет за национално и световно стопанство.

Любослава Русева

Любослава Русева

гост-автор

Любослава Русева е политически анализатор и публицист. През годините е работила във в. „Новинар“, в. „Дневник“ като колумнист и политически наблюдател, зам.- главен редактор на сп. „Тема“, коментатор във в. „Гласове“. Понастоящем е анализатор в сайта „Редута“ и главен редактор на издателство “Прозорец”.

Мирослав Ризински

Мирослав Ризински

гост-автор

Заместник-председател на Български културен клуб – Скопие. Главен редактор на Татковина (tatkovina.info).

Мария Симеонова

Мария Симеонова

гост-автор

Бакалавър Международни отношения, Софийски Университет „Св. Кл. Охридски“ и Магистър Европейски науки, Католически Университет Льовен, Белгия. Стажант в Европейската комисия, ГД Международно сътрудничество и развитие (DG DEVCO) и Бакалавър История, СУ (към момента).Автор в списание „Международник“, издавано от Студентски дипломатически клуб към Софийски Университет „Св. Кл. Охридски“.

Николай Василев

Николай Василев

гост-автор

Член на ръководството на БЗНС, бивш съветник на министъра на отбраната на Р България. Потомък на Екатерина Симидчиева, българска учителка родена в Скопие, деец на ВМОРО и борец за църковна независимост в Македония

Николай Козарски

Николай Козарски

гост-автор

Николай Козарски е завършил право в Софийски Университет “Св. Климент Охридски”. В момента се занимава с B2B търговия в българска компания

Недко Трошанов

Недко Трошанов

гост-автор

Инженер-хидрогеолог с 37-годишен професионален опит в областта на проучването, количественото и качественото характеризиране, численото моделиране и управлението на подземните водни ресурси в България, EC и Съединените щати. В рамките на задълженията си като хидрогеолог в областта на опазването на подземните води от замърсяване, той е запознат и с технологиите на проучване и добива на неконвенционален газ в Съединените щати.

Николай Ценков

Николай Ценков

гост-автор

Николай Ценков е юрист и бивш председател на Съвета на директорите на Национална компания „Индустриални зони”. Има консултантски опит в сферата на инвестиции, обществени поръчки и проектно финансиране. Член е на Института за дясна политика

Огнян Дъскарев

Огнян Дъскарев

гост-автор

Огнян Дъскарев е роден в София през 1954 г. Завършил е Английска филология в СУ “Св. Климент Охридски”. Преводач от английски о публицист на свободна практика. Живее в България и САЩ, с двойно гражданство.

Пламен Петров

Пламен Петров

гост-автор

Следва Теоретична физика в Софийски университет. Интересува се от това как България и манталитетът на българите са се изменяли през различните периоди в най-новата ни история. Събира данни за “непознатата”, според него, Трета българска държава и иска те да станат по-широко достъпни. Българоцентрист – смята, че в България световната политика следва да се разглежда през призмата на националния ни интерес, а не на този на големите сили. За него няма такова нещо като “малка държава”.

Петър Порумбачанов

Петър Порумбачанов

гост-автор

Петър Порумбачанов е председател на Асоциация за домашно образование от самото ѝ учредяване през 2010 година. От 2005 година, той, заедно с екип от съмишленици, работи за плурализъм и свобода в образованието. Петър е баща на 4 деца, които заедно със съпругата си обучава в дома.

Ренета Трифонова

Ренета Трифонова

гост-автор

Ренета Трифонова завършва богословие във Великотърновския университет. Част от редакционния екип на богословския сайт „Задругата”, поддържа и собствен блог. Автор е на публицистични статии и анализи за случващото се в Църквата и християнския свят, преводач от руски език, иконограф.

Светослав Александров

Светослав Александров

гост-автор

Светослав Александров е доктор в областта на физиологията на растенията, администратор на уебсайта за космонавтика КОСМОС БГ, автор на научно-популярната книга “Космическа колонизация – неосъществената мечта” и художествената “Сред пясъците на Саркания”, доброволец на Български християнски студентски съюз (БХСС). В свободното си време обича да чете книги и да се занимава с християнска апологетика.

София Роглева

София Роглева

гост-автор

София Роглева е завършила Първа английска езикова гимназия, ще следва право и икономика в университета в Бон. Превежда за ЕКИП и е член на БЛО.

Станислав Станев

Станислав Станев

гост-автор

Доктор по международно право и международни отношения към Катедрата по международно право при Юридическия факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Вписан в адвокатска колегия Пловдив от октомври 2005 година.

Стефан Стоянов

Стефан Стоянов

гост-автор

Стефан Стоянов е завършил бакалавър на УНСС и магистратура в ВУЗФ с редица допълнителни специализации. Сертифициран Независим оценител на търговски предприятия и вземания към КНОБ. Работил като финансов анализатор във водещи компании като Telenor, Walltopia и DXC

Тома Биков

Тома Биков

гост-автор

Тома Биков e български политик, роден на 10 октомври 1980 г. в Бургас. Завършва актьорство за драматичен театър в ЮЗУ „Неофит Рилски“ – Благоевград. Магистър по политология от СУ „Св. Климент Охридски“.  Работи в БНТ, RE:TV, “Гласове”. Има две издадени книги. Участва в предсрочните парламентарни избори през 2017 година като кандидат за депутат от гражданската квота на ГЕРБ в 24 МИР – София.[5] На 26 март 2017 година е избран за народен представител в 44-ото Народно събрание.

Владислав Апостолов

Владислав Апостолов

гост-автор

Завършил е журналистика в Софийския Университет. Работил е за редица медии, включително вестник “Труд” и WebCafe

Виктор Димчев

Виктор Димчев

гост-автор

Възпитаник на Класическата гимназия, магистър по история от Софийския университет, журналист, фотограф, сценарист и продуцент, автор на множество документални филми и клипове, посветени на България и красивите места из страната. Владее няколко езика, има интереси в сферата на държавата и правото, активен участник в обществения живот и протестните движения в България от много години. Свири на пиано, разведен, демократ.

Васил Мирчев

Васил Мирчев

гост-автор

Васил Мирчев е завършил Драматургия в НАТФИЗ. Работи в сферата на онлайн маркетинга. Автор на статии за култура и изкуства в Под Моста.

Юсеф Дакак

Юсеф Дакак

гост-автор

Юсеф Дакак, роден в София, бакалавър по международни икономически отношения и магистър по управление на международни проетки. Член на почетния борд на МКК и бивш зам. председател на БГ патриот. Занимава се с частен бизнес

Йонислав Дочев

Йонислав Дочев

гост-автор

Йонислав Дочев е завършил бакалавър по история в Софийски университет “Св. Климент Охридски“. В момента следва магистратура там. Интересите му включват история, политика, икономика, образование и демографско развитие.

Явор Генов

Явор Генов

гост-автор

Явор Генов е роден през 1992 г. в град Бургас. Той е бакалавър по история. В момента живее във Велико Търново, къдeто продължава образованието си в магистърска програма „География и икономика“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Интересува се от политика, журналистика и спорт. Особен интерес проявява към историята свързана с тоталитарните режими в Европа през XX век. Неговата мечта е да се занимава с преподавателска и изследователска дейност в областта на Съвременната българска история.

Калоян Васев

Калоян Васев

гост-автор

Завършил 164 Гимназия по изучаване на Испански език „Мигел де Сервантес“. Следва Бизнес и история в Абърдийнския Университет. Интересува се от история, политика и международни отношения. Подчертан интерес има към историята на Третата българска държава, на българските революционни движения и националния въпрос.

Александър Папазки

Александър Папазки

гост-автор

Студент по английска литература и философия в Бристолския университет. Допълнителни сфери на интерес включват: политическа философия, история, сравнителна религия, психология на религията.

Владимир Владимиров

Владимир Владимиров

гост-автор

Експерт в областта на европейското финансиране и развитие на проекти за земеделие и хранително-вкусова промишленост. Понастоящем управител на собствено земеделско стопанство.

Тодор Грозданов

Тодор Грозданов

гост-автор

Тодор Грозданов, юрист, Завършил Право с СУ “Св.Климент Охридски”. От 14г. е адвокат, практикуващ в сферата на гражданското и търговското право. Член на Националния съвет на СДС

Георги Димитров

Георги Димитров

гост-автор

Проф. Георги Димитров е социолог, един от основателите на катедра „Европеистика“ в СУ, на катедра „Социология“ в Югозападния университет, съосновател и председател на Асоциация за социални изследвания и приложни изследователски практики (1994-2000)

Ивайло Пенчев

Ивайло Пенчев

гост-автор

Български предприемач, съосновател и изпълнителен директор на Walltopia, най-голямата компания за изкуствени катерачни стени в света. Walltopia е водещ световен лидер в изработката на изкуствени катерачни стени и оперира на пазарите в над 50 страни по света, като в повечето от тях са не просто лидер, а владеят повече от 50% пазарен дял, като същевременно продават и най-скъп продукт. Член на БЛО.

Никола Нанчев

Никола Нанчев

гост-автор

Студент по право в Софийски университет “Св. Климент Охридски”, интересуващ се от политическа теория, социални отношения, история, философия и бизнес.

Панайот Зотев

Панайот Зотев

гост-автор

Завършил бакалавър по “Физика” във Вирджиния, САЩ и магистратура “Приложна и Инженерна Физика” в Мюнхен. В момента следва докторантура в Шефилд, Великобритания.

Стоян Трошанов

Стоян Трошанов

гост-автор

Студент по международни отношения четвърти курс в Софийски университет “Св. Климент Охридски”. Интересува се от политика и международни отношения.

Борис Димов

Борис Димов

гост-автор

Икономист и патриот, регионален акаунт мениджър в международна компания, с дългогодишен опит в big data analytics. Интересува се от околния свят и не намира политиката за делима част от него.

Любомир Милошев

Любомир Милошев

гост-автор

Любомир Милошев, роден през 1991г. в София. Завършил средно образование в 157 ГИЧЕ "Сесар Вайехо". Магистър по политология в Университета за национално и световно стопанство, където е председател (2013-2014 г.) на СНЦ "ЕГО ПОЛИТИКО", студентска организация на студентите от направление "Политически науки". Част е от организационния екип на ВМРО.

Славчо Маринов

Славчо Маринов

колумнист

Славчо Маринов е бакалавър по финансова икономика от университета Есекс във Великобритания. В момента следва магистратура по Банков мениджмънт в Нов български университет. Бивш кадър във финансовите медии, Славчо има широк опит в отразяването и коментирането на икономическите новини на деня. 
Даниел Ангелов

Даниел Ангелов

гост-автор

Има бакалавърска степен по „Финанси“. В момента работи за международна аутсорсинг компания в София. Интересите му са насочени в областта на икономиката, финансите, здравето, спорта и храненето.

Иван Станчев

Иван Станчев

гост-автор

Учи икономика в Университета на Лийдс, Великобритания. Основател на българско студентско общество в университета, с което поддържа българската памет. Интересува се от икономика, бизнес, политика и история.

Ивайло Джилянов

Ивайло Джилянов

гост-автор

Завършил бакалавърска степен по “Политология” и магистърска степен “Дипломация и национална сигурност” във Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий”. В момента е докторант към катедра “Политология” на ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”. Интересите му са свързани с проблемите на българите в чужбина, а също така Третото българско царство, Династията и Монархическия институт. Бивш заместник-председател на Студентски съвет на ВТУ, а също и главен редактор на вестник “Университет. Вестникът на великотърновската академична общност”. Има стаж в посолството на България в Скопие. Бивш ръководител на клуб “За Вярата, Царя и Отечеството” – Велико Търново.

Чавдар Кацаров

Чавдар Кацаров

гост-автор

Възпитаник на Първа английска езикова гимназия и Нов български университет – специалност “Маркетинг”. Има нездрав интерес към военна техника, геополитика и умерен опит в други сектори.

Алекс Алексиев

Алекс Алексиев

гост-автор

Александър Алексиев е роден през 1941 г. в София в семейството на бележития български писател, художник и карикатурист Райко Алексиев. През 1966 г. потърсва политическо убежище в Западна Германия, а през 1973 г. получава магистърска степен от Калифорнийския университет в Лос Анжелис. Работил е за CREES, RandCorp, Радио “Свободна Европа”, CBBSS, като съветник на Филип Димитров и като преподавател в Hoover Institution.

Венета Маджистрели

Венета Маджистрели

гост-автор

Венета Маджистрели има бакалавър по Бизнес Администрация от Hertfordshire и следдипломна квалификация в Leadership and Sustainability from University от Cumbria. От 5 години е в Брюксел, преди 16 години в Пекин и Хонг Конг, където има собствена фирма за аутсорсинг, дизайн and консултиране. В момента се занимава с комуникация, дисеминация и експлоатация по проекти, по Хоризонт 2020. Втората ми работа е бизнес развитие в медийна група, изцяло посветена на 3D принтиране.

Харалан Александров

Харалан Александров

гост-автор

Харалан Александров е завършил славянска филология в Софийския университет „Св.Климент Охридски”. Доктор по антропология и доцент в Нов български университет. Специализира в различни университет в Словакия, Великобритания, Унгария и Русия. Автор на многобройни статии на български и чужд език. Популярен публицист и политически коментатор, определящ себе си като „социален антрополог”.

Екатерина Михайлова

Екатерина Михайлова

гост-автор

Екатерина Михайлова завършва Право в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Доктор по Право и почетен професор на НБУ. Автор на две монографии. Народен представител в шест парламента и заместник-председател на 40-ото и 41-вото Народно събрание (2005–2013).

Петър Ганев

Петър Ганев

гост-автор

Петър Ганев е старши изследовател в Института за пазарна икономика (ИПИ). Интересите са му в областта на развитието и икономическия цикъл, публичните финанси и ролята на държавата, регионалното развитие, свободните пазари и неравенството. Изучава и историята на Австрийската икономическа школа. Ганев е председател на УС на Българската макроикономическа асоциация в периода 2016-2017 г. Автор на множество статии с икономическа тематика. Отговаря за студентските инициативи на ИПИ.

Александър Драганов

Александър Драганов

гост-автор

Александър Драганов е завършил НГДЕК, след което става бакалавър по културология и магистър по политически мениджмънт на Софийския университет. Работи като писател и преводач, автор е на книги като „Сказания за Ледената планина“ „Черната корона“ и „Звездата на гибелта“, която се очаква да излезе през октомври. Собственик на портала „Цитаделата“

Валентин Стоянов

Валентин Стоянов

гост-автор

Валентин Стоянов е завършил Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски”. Бил е главен експерт в Икономическа комисия на Народното събрание. Понастоящем работи като консултант.

Атанас Ваташки

Атанас Ваташки

гост-автор

Магистър по теология, както и по история, а към момента – докторант по теология. Освен към богословието, проявява силен интерес към История на Византия и Нова българска история. Редактор е в православния сайт zadrugata.com

Евгени Кръстев

Евгени Кръстев

гост-автор

Политолог, завършил СУ “Св. Климент Охридски”. Придобил е и магистърска степен по международни отношения и международна сигурност в същия университет. Интересите му са в сферата на политическите ценности, публичните институции, публичните комуникации и системата на международните отношения. Има богат опит в неправителствения сектор и медиите.

Калин Димитров

Калин Димитров

гост-автор

Дългогодишен офицер от резерва, експерт в сферата на сигурността и оръжейните технологии, професионално е в отбранителния бизнес.

Марина Стефанова

Марина Стефанова

гост-автор

Марина Стефанова е доктор по „Социално управление“ от СУ „Св. Климент Охридски” иМагистър по „Право“ от същия университет. Притежава допълнителни квалификации по “Фирмен мениджмънт”, “Административно управление” и „Управление на проекти”. В периода 2011-2016 година е изпълнителен директор на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН. От началото на 2016 година е Директор „Устойчиво развитие“ в същата организация. Преподавател по дисциплините „Систематизиране и стандартизиране на дейностите по КСО“ и „Международна дейност по КСО“ във Висшето училище по застраховане и финанси, както и по „Корпоративно управление“ и „Въведение в КСО и устойчивото развитие на бизнеса“ в Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

Александър Ганчев

Александър Ганчев

гост-автор

Александър Ганчев e преподавател в катедра „Финанси и кредит“ в СА „Д. А. Ценов“. Доктор по икономика от 2009 година с дисертация в областта на анализа и моделирането на доходността на дълговите инструменти. От 2012 година е доцент. Чест гост в телевизионни предавания по теми, свързани с икономиката, финансите, банковото дело и проблемите на висшето образование.

Илияна Аризанова

Илияна Аризанова

гост-автор

Илияна Аризанова е родом от Пловдив, където завършва Националната търговска гимназия. В момента следва право в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. От години посвещава значителна част от ежедневието си на голямата си страст – българската история.

Share This